Tuulilasi

Jarruneste

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun jarruneste on suljetussa tilassa jarruletkussa… säiliöön tietty voi tiivistyä kosteutta, mutta miten sitä voi tulla letkuissa olevaan nesteeseen, joka ei kierrä ja on suljetussa tilassa. Eli miksi myös letkuissa olevan neste pitäisi vaihtaa 2 v. välein?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei se jarruneste ole siellä letkussa seisomassa. Kyllähän sinne työnnetään pääsylinteristä nestettä, ja se myös virtaa takaisin. Letkuissa ja sylintereissä olevat nesteet sekaantuvat säiliöstä pääsylinterin kautta tulevaan nesteeseen. Jonkin verran nestettä jää myös työsylinterien mäntiin, jotka sitten painuvat takaisin sylintereihin ja siirtävät hitusen hapettunutta nestettä sylintereihin.

Pelkästään jarrunestesäiliössä olevan nesteen takia nesteitä ei tarvitsisi vaihtaa. Tärkeintä on, että jarrusylintereissä oleva neste on puhdasta. Vaihto vie samalla myös jarrunesteeseen joutuneen lian pois, mikä vähentää sylinterien jumittumispyrkimystä.

Julkaistu: 23.3.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.