Apu

Jalat puutuvat, kipu valvottaa – Magneettikuvauksessa löytyi selkäydintukkeuma Kuinka pahaksi vaiva voi äityä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 22.11.2022

Kysymys:

Olen 58-vuotias maailmanmatkaajamies. Minulla todettiin keväällä 2022 magneettikuvauksessa selkäydintukkeuma. Jalat puutuvat, ja välillä oikeassa jalassa tuntuu hammassärkyä vastaava kipu. Joskus se herättää yölläkin. Huolettaa, mihin se johtaa. Maailmalla voi joutua pulaan, jos kipu pahenee. Missä vaiheessa pitäisi turvautua kirurgisiin toimenpiteisiin? Pitääkö vain odotella tilanteen pahenemista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Selkäydin on kuin voimavirtajohto. Se ajautuu puristuksiin yleisimmin iän myötä, kun kulumisprosessi saa aikaan rakenteita tasapainottavaa ylimääräistä luunmuodostusta ja rustottumista. Nikamien välilevyt rispaantuvat ja madaltuvat, jolloin välilevymateriaalia työntyy kohti selkäydintä tai painamaan selkäytimestä lähteviä hermoja. Nikamien haarakkeiden väliset juuriaukot, joista piuhat kulkevat jalkoihin, voivat ahtautua, jolloin hermo alkaa sähköttää jalkaan kipua: tällöin puhutaan iskiaksesta. Selkäydin voi ­vaurioitua myös trauman tai kasvainten vuoksi. Pikkunivelkystat eli fasettikystat tai etenkin seniorinaisilla esiintyvät osteoporoottiset murtumat voivat painaa hermorakenteita. Joskus oireiden taustalla voi olla selkäytimen verenkierron sakkaaminen.

Nykyään lisääntyvät magneettitutkimukset voivat paljastaa oireettomia välilevytyriä ja myös selkäydinahtaumia. Oireet ratkaisevat, sillä oireettomia ei tule hoitaa. Emme hoida kuvia vaan potilaita.

Selkäytimen painanne aiheuttaa pahetessaan oireita jalkoihin. Ääritilanteessa oireet ovat äkillisiä ja dramaattisia: jalan tai jalkojen voiman pettäminen, nilkan äkillinen lepsuminen, tunnottomuus ­jalkovälissä, virtsa- tai ulostusumpi, ­perä­aukon lepsuus tai virtsan valuminen. Tällöin selkäydin tulee vapauttaa ­leikkauksella ennen kuin aurinko laskee (ei tarkoita Lapin kesäyötä).

Sinua vaivaavat todennäköisimmin kulumisen tekoset. Ne eivät kovin ­herkästi pahene äkillisesti, mutta ei se mahdotonta ole. Pääasia on, että tiedät, milloin tarvitaan puukkoa ja äkkiä. Pelkäämään ei kannata ryhtyä. Silloinhan ihminen jäisi aamulla sänkyyn, mistä olisi seurauksena vain makuuhaavoja, joten matkustele Sinä vain.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.