Apu

Kihelmöivät ja puutuvat jalat valvottavat öisin – avuksi tarjotaan särkylääkettä – mikä mahtaa olla vaivan syy? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 16.11.2021

Kysymys:

Minulla on ollut vaivana jo parin vuoden ajan paineen tunne nilkoissa ja säärissä. On outoa kihelmöintiä ja nyt myös puutumista. Vaiva antaa nukkua vain noin kaksi tuntia kerrallaan, sitten on lähdettävä kävelemään. Olen koettanut auttaa tilannetta käyttämällä tukisukkia päivisin. Lisäksi voitelen nilkkoja ja sääriä Hirudoid ­Fortella, jolloin voin nukkua vähän pidempään. Olen käynyt useaan otteeseen lääkärissä. Aina tarjotaan särkylääkettä. En kuitenkaan haluaisi lääkkeillä peittää vaivaa, jos se on muuten korjattavissa. Jalat eivät ole turvoksissa. Tilanne ei parane, jos nostaa jalkoja ylemmäs, mutta kävely auttaa. Mitä vielä voisin tehdä? Särkylääkkeisiin en haluaisi turvautua, koska ne peittävät ehkä vakavankin sairauden. Olen 73-vuotias, ja elämässä olisi vielä virtaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Maa vetää puoleensa. Sitä kohti sojottavat ajan funktiona niin vihkimätön rasvakudos, rinnat, kolmas jalka kuin solun ulkoiset nesteetkin, kunnes maa meidät kokonaan nielaisee.

Jalkaturvotus herättää ihmiskunnassa pelonsekaisia väristyksiä. Mielikuvat kulkevat laskimoveritulpista ja säärihaavoista aina sydämen vajaatoimintaan saakka. Eikä siinä mitään: hyvä ne on sulkea pois. Kunnanlääkinnän aamuhämärissä tavattiin sanoa, että jos toinen jalka turpoaa, tauti on laskimoveritulppa, ja jos molemmat jalat, niin sydämen vajaatoiminta. Näin yksioikoinen asianlaita ei ole.

Jalkaturvotus on sydämen vajaatoiminnassa vasta myöhäisoire. Jalat voivat ­turvota päivän mittaan istuessa aivan ­pölkyiksi sellaisilla ikäihmisillä, jotka eivät kykene enää juuri liikkumaan. Kun tällainen potilas joutuu sairastumisen vuoksi viikoksi pötkölleen, jalat saattavat sulaa jopa siroiksi. Maan vetovoima on merkittävä, jolloin tarvitaan lihas­voimaa ja usein myös tukisukkia vastustamaan nesteen valumista.

Paineen tunne nilkoissa ja säärissä erityisesti pystyasennossa ja iltaa päin voi olla maan vetovoiman tekosia. Koska et havaitse säärissäsi turvotusta ja vaiva haittaa nukkumista, kyse ei voi olla ­ainakaan pelkästään tästä. Jalkojen kihelmöinti ja kävelyn helpottava vaikutus tuovat mieleen levottomien jalkojen oireyhtymän (LJO). Siitä olen kirjoittanut palstalla tänä vuonna jo kaksi kertaa, joten en ryhdy asiaa nyt enempää kertaamaan.

Voisit mittauttaa rautavarastojesi riittävyyden, mihin suosittelen ikäiselläsi trans­ferriinin saturaatiota. Ennen verinäytteen ottoa ei syödä. Vettä saa hörpätä ja mahdolliset aamulääkkeet sen mukana. Olen huomanut, että ikäihmisillä raudan puute jää liian usein vaille sille kuuluvaa huomiota ja hoitoa.

Jos Sinulla todettaisiin rautavaje, sen syy tulee aina selvittää. Jos sitten puutos korjattaisiin ja jalkavaivasi ei asettuisi, pyytäisin seuraavalla kerralla lääkäriltä kokeeksi reseptin pramipeksolia 0,088 mg:n vahvuudella ja ottaisin tabletin tunti pari ennen maatapanoa. Annosta voi ­kertaalleen nostaa 0,18 milligrammaan, mutta ei enää mielellään sen jälkeen. Tämä lääke yleensä auttaa levottomiin jalkoihin. Jalkaoiretta käy tutkiminen myös ENMG:llä (niin sanottu sähkö­hermotutkimus). Jos vaiva ei asetu, ­palataan asiaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.