Apu

Jalkani ovat kankeat kuin puupölkyt – Mistä tämä voi johtua? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 13.5.2022

Kysymys:

Mistähän johtuu, että jalkani ovat polvista alaspäin kuin puupölkyt? Varpaat ovat kankeat ja nilkat vähän turvoksissa. Olen käynyt verisuonitutkimuksissa, mutta siellä sanottiin, ettei voida tehdä mitään. Kaaduin helmikuussa ja löin pääni. Takaraivoon tuli kananmunan kokoinen patti. Pää ei särkenyt eikä tullut huono olo. Kävin seuraavana päivänä terveyskeskuksessa, jossa lääkäri totesi, ettei ole kallonmurtumaa. Nyt pelkään liikkua. Pää on kyllä kuin pyörivä nuppi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä tuntuivat omatkin jalkani puupökkelöiltä, kun könysin taksin takapenkiltä ajettuamme parisataa kilometriä Sevillasta Malagan lentokentälle. Oikein piti ottaa tukea kuljettajasta. Ikäiselläsi mukaan tulee enemmän muuttujia kuin itselläni. Jalkaterät ja niistä sojottavat varpaat yhdessä nilkkanivelten kanssa ottavat vastatakseen koko kehon painon. Maan vetovoima aiheuttaa iltaa päin turvotusta jalkoihin.

Verisuonitutkimuksiesi tulos ei ihan aukea: oliko niin, ettei löydetty vikaa vai eikö vioille ollut lääkärin keinoin mitään tehtävissä? Mahdollisesti Sinulle on tehty jalkojen valtimoiden tilaa luotaava ABI-­mittaus. Jos valtimoissa on huono virtaus, sen oireena on klassinen katkokävely, jota et tuo esille. Laskimoiden vajaatoiminta taas turvottaa jalkoja. Taustalla voi silloin olla myös lääkkeen haitta, jota tuossa edellisessä vastauksessa kuvasin.

Iässäsi ei olisi yllätys, jos jaloissasi alkaisi olla hermovikaa. Polyneuropatian oireina ilmenee molemminpuolista sukkamaista tai hansikasmaista puutumista, pistelyä tai särkyä etenkin öisin. Lihasvoimakin saattaa heikentyä. Lisäksi voi esiintyä tuntohäiriöitä, ja joskus pienikin kosketus aistitaan kipuna. Jotkut kuvaavat tuntemusta ”kuin astelisi tyynyillä”. Oireet alkavat lievinä ja pahenevat hitaasti kuukautisen ja vuosien aikana (Sari Atula). Neurofysiologi tutkii tilaa ENMG:llä eli elektroneuromyografialla.

Kaatuminen on yleinen ja vaarallinen tapaturma etenkin ikäihmisillä. Sitä tulee viimeisen asti välttää. Aivotärähdystä et saanut. Oleellisempaa kuin mahdollinen pieni murtuma kalloluussa on se, ettei lähiviikkojen aikana kehity subduraali­hematoomaa eli kova- ja lukinkalvon välistä vuotoa, joka voi alkaa painaa aivoja ja aiheuttaa oireita, kuten tasapainovaikeutta, raajaheikkoutta, yleistilan heikkenemistä, päänsärkyä, sekavuutta, puhehäiriöitä, muistin huononemista, väsymysyä tai epilepsiaa.

Jos pahempaa ei ilmene, sinun täytyy liikkua mutta pönkän (apuväline) kanssa. Jos taas oireisto pahenee, on asiaa omalle lääkärille. Hän osaa sanoa, onko jalkoja syytä tutkia enemmän. Pään saa nykyään helposti kuvatuksi magneetilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.