Tuulilasi

JAKOPÄÄ korjaus ja vastuu ?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten on mahdollista että Audi A6 vuosimalli 2005 (2,4l), jonka itse ostin 2007, jakopää hajoaa 75k km ajon jälkeen?

Nokka akselin ajoitus oli virhekoodi ja kun korjaamo sitä selvitteli niin lausunto oli seuraava: Öljynpainekanavassa on metallisihti, jossa muovinen runko. Sihdin rungosta oli lähtenyt muovin kappale irti, kulkeutuen kanavaa pitkin eteenpäin, muovin palasia löytyi mm nokka-akselin ajoituksen säätimestä. Säädin toimii myös öljynpaineella, jolloin säätö ei ole toiminut tarkoitetulla tavalla. Tästä aiheutuu ajoituksen siirtyminen/ säätö ei toimi ajoittain, jolloin oireena oli moottorin vikakoodi , epävakaa käynti ajoittain, sekä käynnistettäessä kuulunut jakoketjun “rapiseva” ääni säädön ollessa puutteellinen. Varsinaista syytä sihdin rikkoutumiseen on vaikea sanoa.

Auto on huollettu säännöllisesti long life ohjelman mukaan. 7000e lasku ! Huoltoliike/Suomen Audi maahantuonti ei tullut mitenkään vastaan, kun auto oli itse tuomani Ruotsista (Audin omasta merkkiliikkeestä), ja Ruotsissakin sanotaan ettei takuu enää ole voimassa.(siellä myyjän vastuu rajottuu 3 vuoteen kun Suomessa rajoitusta ei ole).

Mitä mieltä tapahtuneesta ? Mitä tekisit ? Vakuutuskaan ei korvaa penniäkään kun vika ei johdu kuljettajasta….

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä tuossa mielestäni ole mitään muuta tehtävissä kuin maksaa ja kiroilla itsekseen. Tapaus on valitettavan hyvä esimerkki siitä, että merkkikorjaamo on se vihoviimeinen paikka silloin, kun ryhdytään purkamaan moottoria, eikä työ mene takuun tai tuotevastuun piikkiin. Hinta on kamala.

Sinänsä tuohon tapaukseen olisi aika vaikeaa saada mitään apua Suomenkaan tuotevastuun perusteella, ja vaikka se olisi ostettu uutena. Autolla on kuitenkin ikää pian 7 vuotta, eikä tuollaisten vaurioiden ilmeneminen ole mahdotonta, vaikka se onkin harvinaista. Kyllähän 75 000 km on tänä päivänä liian lyhyt kestoikä moottorille, mutta tuollainen vika voidaan kuitenkin tulkita jo kulumisesta eli materiaalin väsymisestä johtuvaksi. Sitä on siis mahdoton todistaa valmistusvirheeksi ainakaan yksittäisen tapauksen perusteella.

Julkaistu: 26.3.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.