Tuulilasi

Jakoketju

Jakoketju

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani ilmeni jokunen viikko taaksepäin vika. Oireet olivat seuraavanlaiset, nykimistä, tehot vähissä, käynnistys ongelmia ja moottorin vikavalo syttyi palamaan. No, auto korjaamolle ja johdon päähän. Laite ilmoittaa,että kampiakselin asentotunnistin rikki. Asentaja myös arveli, että vika ei välttämättä ole asentotunnistimessa vaan jakoketju voi olla venynyt ja antaa edellä mainitun vikakoodin. Auto on Nissan Almera 1.5 vm-04.Ikää autolla on, mutta se on huolettu sännöllisesti. Uuden ketjun laiton hinta n. 1000-1500e.

Nyt sitten herää kysymys miten auton, jolla on ajettu vajaa 140 000 km jakoketju voi olla venynyt. Jakohihnakin kestää joissakin merkeissä pitempään. Eikö jakoketjun pitäisi kestää tuplasti tuon kilometrimäärän, ainakin ennen kesti, ei vaidettu ikänä.Voiko tämä olla Nissanin tyypivika vai. Onko tämä vain yhden merkin ongelma. Paljon automyyjätkin mainostavat, että tässä ja tässä merkissä on jakoketju, edessä ostajalla huolettomia kilometrejä ei ole hihnan vaihto huolia.Taitaa olla myyntimiesten puhita ne.

Onko maahantuojalla/merkkiliikkeellä mitään vastuuta asiassa. Kannattako edes kysyä vai maksaa kiltisti tuo korjaus. Mitä olet mieltä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun auto on yhdeksän vuotta vanha ja kilometrejäkin on kertynyt noin paljon, vapaaehtoisia maksamaan korjauksesta aiheutuvat kulut on aika harvassa. Takuu ei taida olla voimassa, ja muutenkin on kysymys viasta, joka on luokiteltavissa ns. normaaliksi kulumiseksi. On tosi, että useimmiten jakoketju kestää huomattavasti tuota pitempään, mutta ei sitä silti voida poikkeuksellisen nopeasti kuluneeksikaan luokitella. Kyllä taitaa ainoa maksaja näkyä aamulla kylpyhuoneen peilissä.

Kyllähän vaihdolle tulee hintaa, sillä ketjun lisäksi on aiheellista vaihtaa myös kiristimen laahain, ja mottoria joudutaan purkamaan jonkin verran, että ketju ja tuo laahain päästään vaihtamaan. Työtunteja siis kuluu. On lisäksi mahdollista, että ketjupyörissäkin on vikaa, vaikkei se olekaan todennäköistä.

Julkaistu: 20.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.