Tuulilasi

Jäähdytysnesteen sekoitussuhde?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Raa’an pakkasneste pullon kyljessä on sekoitussuhde 1:1, jonka pakkaskestävyys olisi -36 astetta. Onko tuo riittävä?

Varmasti tulee talvipäiviä jolloin aamulla on pakkasta lähemmäs -40, eikä autoa ole aina mahdollista lämmittää, jos nyt nämä alumiinikoneiden säteilylämmittimet mitään edes tekevätkään. Luin jostakin, että pakkasneste/vesi sekoitus ei jäädy kuin vesi, vaan menee sohjoksi, mutta eihän sekään pääse kiertämään koneessa, eli ei pitäisi olla hyvä asia.

Eli kysyisin, että miten kannattaa tuo pakkaskestävyys valita?

-36 astetta riittää varmasti 99% ajosta, mutta entä sitten kun on Lapissa ja on huomattavasti kylmempää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voin omasta kokemuksestani vakuuttaa, että liian heikoksi sekoitettu jäähdytysneste on niitä ikävimpiä aineita. Jos pakkanen laskee alle nesteen jäätymis- tai pikemminkin hyytymispisteen alle, neste ei kierrä, ja ennen kaikkea lämmityslaite työntää vain kylmää. Sitä ei saa sulaksi oikein millään, auto pitäisi saada lämpimään. Ja kun neste ei kierrä lämmityslaitteessa eikä jäähdyttimessä, moottorissa oleva neste kiehuu hyvin nopeasti. Sinänsä pakkasneste ei jäädy ja paisu kuten puhdas vesi, mutta se muodostaa sohjomaista hyhmää, joka ei kierrä.

Puhdas etyleeniglykoli  ja vesi muodostavat 1:1-seoksena noin -50 asteessa hyytyvän seoksen, mutta ilmeisesti tuota sinun nestettäsi on hieman laimennettu. Arvelisin, että 60-prosenttisena se kestää jo tarpeeksi pakkasta.

Julkaistu: 4.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.