Tuulilasi

Jäähdytysnesteen pääsy moottoriin voi aiheuttaa moottorivaurion

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos jäähdydysnestettä joutuu lisäämään vaikka pari litraa vuodessa n.5 litran jarjestelmään, niin vähentääkö lisäys normaalia vaihtotarvetta korroosion ym. suojauksen vuoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa neste uudistuu tuolla keinolla, joten tuleehan sinne hieman uusia korroosionestoaineita. Olisin kuitenkin enemmän huolissani tuosta nesteen lisäystarpeesta. Pitäisi tietää, minne se neste joutuu. Jos se vuotaa ulos, tilanne ei ole kovin huolestuttava, vaikka toki vuodot pitäisikin tilkitä. Sen sijaan jos neste menee moottoriin, tilanne on äärimmäisen huolestuttava.  

Glykoli heikentää oleellisesti moottoriöljyn voiteluominaisuuksia, ja sen pääsy öljyn joukkoon voi johtaa jopa moottorivaurioon. Jos kyseessä on kannentiivisteen vuoto, joka ajaa nestettä ulos paisuntasäiliön hukkaputkesta, nestettä voi päästä myös palotilaan. Sieltä sitä kulkeutuu mäntien ohi ja öljyn joukkoon.

Jossakin on olemassa liuskoja, jotka paljastavat öljynäytteestä, onko siinä glykolia. En nyt vain muista niiden nimeä, että voisi laittaa Googlen etsimään. Joka tapauksessa kannattaisi selvittää, minne se jäähdytysneste oikein joutuu. Ja parempi keino vaihtaa jäähdytysnesteet on laskea vanhat pois ja laittaa kokonaan uudet nesteet sisään.

Julkaistu: 9.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.