Tuulilasi

Jäähdytysnesteen letku irtosi, kuinka vakavaa?

Jäähdytysnesteen letku irtosi, kuinka vakavaa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on BMW 645 Ci, vuosimallia 2004, ja sille tapahtui seuraavaa: kesken ajon sähkölaitteet alkoivat mennä yksitellen pois päältä, ja lopulta auto jaksoi nilkuttaa enää tyhjäkäynnillä huoltoaseman pihaan. Vasta juuri ennen sammuttamista vilahti moottorin lämpötilan varoitusvalo, eikä öljyn lämpötilamittarin neula noussut normaalia korkeammalle. Kun sammutin auton, konepellin alta kuului paukahdus ja sieltä tuli höyrypilvi.

Jäähdytysnesteen ylävesiputki oli ensin vuotanut ja sitten irronnut, ilmeisesti löystyneen kiinnitysrenkaan takia. Koska nestettä oli vuotanut laturinhihnan päälle, se luisti eikä ladannut akkua. Jäähdytysnestesäiliö täytettiin uudelleen ja järjestelmä ilmattiin. Huoltomies laittoi kiristettävän kiinnitysrenkaan, ettei letku enää irtoaisi. Käynnistäminen vaati varavirtaa, koska akku oli tyhjentynyt. Moottori on käynyt sen jälkeen hienosti, eikä autossa ole ollut muutakaan vikaa, mutta tapaus säikäytti minut pahemman kerran.

Voiko tällaisesta tapahtumaketjusta jäädä autoon pysyviä vaurioita, vaikka lämpömittarin mukaan auton moottori ei ollut ehtinyt ylikuumentua sähköjen ollessa poissa päältä? Olisiko tällainen tapahtuma ollut jotenkin ennakoitavissa ja ehkäistävissä?

Onko mitään mahdollisuuksia saattaa tämän ikäisen auton valmistajaa vastuuseen, jos itsestään löystyvä kiinnitysrengas aiheuttaa merkittäviä vaurioita? Sitä ei kai voi pitää normaalina kulumisena, vaan eikö kyseessä ole pikemminkin valmistusvirhe?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti latauksen loppuminen tapahtui kreivin aikaan, ja huoltoasemareissu tapahtui ajoissa. Ilmeisesti selvisit hommasta säikähdyksellä, eikä tapahtumasta aiheutune mitään jatkoseuraamuksia.

Kun auto on lähes kymmenen vuotta vanha, taitaa olla mahdotonta saada valmistajaa enää vastaamaan mistään valmistusvirheistä. Eiköhän tällainen voida aika selkeästi laskea tapahtuneeksi ns. normaalin kulumisen puitteissa.

Tapahtuma olisi ehkä ollut vältettävissä tutkimalla ja tarkastamalla letkuklemmareiden kireys ja kunto. Se vain on sellainen homma, että ei sitä taida ilman erityistä syytä kukaan ymmärtää tehdä.

Julkaistu: 24.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.