Tuulilasi

jäähdytysneste

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä saan jäähdytynesteen luokitustyypin? Nissan gashgai 1,6 bens.vm.2007.Merkkiliikkeen huollosta en saanut,mutta kysyessäni väriä vastaus oli vihreä.Maahantuojalta kysymykseen en saanut vastausta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jäähdytysnesteisiin liittyvä kemia on monimutkaista. Aiemmin käytettiin lähes pelkästään nesteitä, jotka sisältävät etyleeniglykolia. Neste on alkujaan väritöntä, mutta tunnistamisen helpottamiseksi etyleeniglykolia sisältävät nesteet värjätään yleensä vihreiksi. Joillakin tosin väri on tummansininen. Etyleeniglykoli on myrkyllistä, ja se myös pyrkii syövyttämään alumiiniosia. Tämän estämiseksi jäähdytysnesteeseen lisätään inhibiittejä, jotka suojavat jäähdytysjärjestelmää.

Toinen jäähdytysnesteissä käytettävä perusaine on propyleeniglykoli. Se on merkittävästi vähemmän myrkyllinen. Se sopii myös paremmin alumiinisille jäähdytysjärjestelmän osille. Vanhojen autojen kuparista ja messingistä valmistetyihin jäähdyttimiin se ei kuitenkaan sovellu.

Lopullisesti jäähdytysnesteen ominaisuudet ratkaistaan kuitenkin lisäaineistuksella. Syöpymistä estävät inhibiitit ovat välttämätön lisä. Jäähdytysnesteille on olemassa suuri määrä erilaisia normeja, joista ei vät muut kuin alan asiantuntijat ymmärrä juurikaan mitään. Lähtökohta on kuitenkin, että eri perustyyppejä ei pidä sekoittaa, ja siksi väri on hyvä apuväline nestetyypin valinnassa. Kannattaa kuitenkin myös varmistaa jäähdytysnesteen valmistajan tiedoista, että aine soveltuu omaan autoon. Monilla valmistajilla on tieto tästä nettisivuillaan kyseisen nesteen tuotetiedoissa.

Autonvalmistajien nestesuosituksissa kehotetaan yleensä vain käyttämään ko. merkin omaa jäähdytysnestettä. Siksi merkkikorjaamoilta ei välttämättä löydy tarkempia luokitusmerkintätietoja.

Julkaistu: 9.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.