Tuulilasi

Ja jarruneste taas kerran...

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos autoon teetetään korjaamolla jarrulevyjen ja-palojen vaihtotyö, sisältyykö siihen erikseen pyytämättäkin ainakin osittainen jarrunesteen vaihto (osittainenhan “koko” nesteen vaihtokin on, ellei mäntiä irroteta sylintereistä)?

Onko ilmausruuvit pakko avata, jotta männät saa työnnettyä syvemmälle? Vai taitavat ne painua, kun lujaa puristaa esim. kapulalla ja ruuvipuristimella. Toisaalta takalevyjarruissa pitää yleensä sekä kiertää, että painaa samanaikaisesti – luulisi olevan helpompaa, jos nipan avaa.

Kannattaako ilmausruuveja edes yrittää avata itse, jos niiden avaamisesta on kulunut useampi vuosi, eikä ole hitsauspilliä tms. käytettävissä? Tietysti hyvä tuntuma on eduksi, milloin se murtuukaan…. Ruosteenirrotusöljyt voivat toki auttaa, jos aineen saa menemään kierreosaan. Yhdenkin nipan omakätinen katkaisu, seurauksineen, maksaa enemmän kuin koko homman ulkoistaminen.

P.s. Muistakaa uusia ilmausruuvit, jos ne avataan! Lähtevät seuraavalla kerralla helpommin auki, eikä kierteen ruosteisuus aiheuta (melko epätodennäköistä) jarrunesteen vuodon vaaraa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jarrulevyjen ja -palojen vaihdossa ei tarvitse avata ilmausruuveja eikä mäntiä, joten nesteen vaihto pitää ja kannattaakin tilata erikseen.Jarrupaloja vaihdettaessa pyöräsylinterien männät puristetaan sisään, joten tämä on hyvä vaihe vaihtaa jarruneste, koska sylintereihin jää tällöin mahdollisimman vähän vanhaa nestettä.

Ilmaisruuveja ei tarvitse avata painettaessa jarrumännät sisään, mutta jarrunesteen vaihdossa ne on saatava auki. Niiden avaamisessa hyviä apuvälineitä ovat esimerkiksi tiukka lenkkiavain tai pitkämallinen kuusikulmainen holkkiavain. Irrotusöljyä voi käyttää, mutta se tuskin menee kierteeseen. Naputtelu vasaralla ruuvin päähän saattaa auttaa irrotuksessa, mutta kaasuhitsin liekki on paras apuväline.

Ilmausruuvien uusiminen on tosiaan järkevää, eikä se maksa mahdottomia. Voisi olla hyvä samalla laittaa hieman voitelua ruuvien kierteisiin, vaikka kovimmin ruuvit purevatkin kiinni sieltä sisäpään tulppaavasta kartio-osasta.

Julkaistu: 5.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.