Terveys ja hyvinvointi
Nainen harrasti seksiä kahden eri miehen kanssa samoihin aikoihin ja tuli raskaaksi – Miten isän pystyy päättelemään? Apu-klinikka
Vastaajana
Julkaistu 3.1.2022
Apu

Kysymys:

Kuulinpa tarinan, joka jäi ­askarruttamaan. Nainen odotti lasta. Kuukautiset olivat olleet viimeksi 30.6–3.7. Nt-ultrassa sikiö vastasi ­viikkoja 11+5. Raskaus vastasi näitä ­viikkoja myös ultrassa viikolla 20 sekä rakenneultrassa. Viikolla 34+3 tehdyssä ultrassa sikiö oli kokoarvossa päivän suurempi. Vauva syntyi 4. huhtikuuta. Laskurin mukaan hedelmöityminen oli tapahtunut 12.7. Nainen oli ollut miehen A kanssa yhdynnässä 30.6. ja miehen B kanssa 4.–5.7., 15.7. ja sen jälkeen. Voiko tästä päätellä, kumpi on lapsen isä?

Vastaus:

Jopas on mielenkiintoinen pähkinä! Normaali raskaudenkesto on 37–42 viikkoa, ja se lasketaan viimeisten kuukautisten alkamisesta. Munasolun hedelmöityminen tapahtuu suurin piirtein kahden viikon kuluttua, ja raskaustesti muuttuu positiiviseksi vajaat pari viikkoa sen ­jälkeen. Kun kuukautiset jäävät pois, ­raskauden kesto on siis noin 4–5 viikkoa.

Kesto voidaan varmistaa ultraäänitutkimuksella, ja tarkimmillaan se on niin sanotun niskaturvotusultraäänitutkimuksen (nt-ultra) aikoihin viikoilla 10–13. Sen jälkeen julkisella puolella tarjotaan kaikille vielä niin sanottu rakenne­ultra viikon 20 kieppeillä, jolloin tarkistetaan sikiön anatomisten rakenteiden kehitys ja mitataan kasvua.

Yleensä niskaturvotus- ja rakenneultraäänitutkimuksen mittaukset ovat hyvin sopusointuiset keskenään, vaikkakin parin päivän heittoa voi syntyä ilman, että kyse on poikkeavuudesta. Sen sijaan ­viikolla 34+3 tehdyssä ultraäänitutkimuksessa kokoeroa on jo sen vuoksi, että kokoarvio heijastelee jo hyvin paljon tulevaa syntymäpainoa. Tavallinen syntymäpaino vaihtelee noin 3–4,5 kiloon, ja tämän vuoksi viikon 34 kokoarvio ei kerro enää mitään hedelmöitysajankohdasta.

Siittiöt elävät kohdunkaulalla parhaimmillaan viitisen päivää, jolloin miehen A 30.6. matkaan lähettämät siittiöt eivät olisi hedelmöityksen todennäköisen ajankohdan 12.7. hetkellä enää hengissä. Aina luonto ei toki noudata matemaattisia kaavoja. Ovulaatio ja hedelmöityminen voivat tapahtua jo alle kaksi viikkoa kuukautisten alusta erityisesti, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai nainen yli nelikymppinen. Todennäköisintä näillä tiedoilla kuitenkin on, että lapsen isä on mies B.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.