Tuulilasi

Invertterillä autosta valovirtaa mökkiin.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun sähköttömällä mökillä kytken 300 watin invertterin tupakansytytinliitäntään, kuinka kauan voin polttaa 9 watin energiansäästölamppua niin, ettei akku tyhjene liikaa. Noin 10 metrin jatkojohto invertterin jälkeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Menee aika lailla arvailuksi. Invertterien hyötysuhteet ovat selvästi yli 90 %, mutta noin kevyellä kuormituksella se ilmeisesti jää selvästi heikommaksi. Tavallinen 55 Ah:n akku sisältää täyteen ladattuna periaatteessa sähköä 55 × 12 = 660 Wh. Jos tuosta voisi ongelmitta kuluttaa puolet eli 330 Wh, sähköä riittäisi noin 36 tunniksi. Mutta riittääkö tuo puolet varmistamaan moottorin käynnistymisen? 

Sinänsä edullisempaa olisi kuitenkin käyttää ledivaloja suoraan 12 voltin jännitteellä. Ne tuottavat enemmän valoa pienemmällä sähköteholla, ja tuo tarpeeton vaihtosähkövaihe jäilsi pois.

Julkaistu: 9.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.