Tuulilasi

Ilmastoinnin nesteet

Kysymys:

Kuinka usein ilmastoinnin nesteet on hyvä vaihtaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastointihuolto olisi hyvä tehdä kerran vuodessa. Se tehdään useimmiten automaattisella huoltolaitteella, joka imee ensiksi kylmäaineen pois järjestelmästä. Se myös erottelee voiteluöljyn pois kylmäaineesta ja syöttää tilalle uuden voiteluöljyn samalla kun järjestelmä täytetään uudelleen kylmäaineella.

Kylmäaine siis käytetään uudelleen, sitä ei vaihdeta. Tyhjennettäessä talteen otetun kylmäaineen määrä mitataan. Ainetta tuppaa pikkuhiljaa tihkumaan pois, joten sitä pitää lisätä yleensä enemmän kuin on saatu talteen. Kylmäaineen karkuun pääsy on yleensä syy siihen, ettei ilmastointi toimi.Jos aineen määrä eli järjestelmän paine laskee liian pieneksi, kompressori ei käynnisty lainkaan.

Tästä syystä ilmastointihuolto kannattaisi ajoittaa kevääseen, tuonne huhti-toukokuun paikkeille. Kun juhannuksen tietämillä sitten ollaan lähdössä lomareissulle ja havaitaan, että kylmäkone ei toimi, vitsit ovat vähissä. Ilmastointiasentajatkin pitävät lomansa kesällä, ja töissä olevilla verstailla on yleensä kesällä tosi pitkät jonot.

Julkaistu: 15.6.2012