Tuulilasi

Ilmastoinnin automaattiasetuksen vaikutus kulutukseen?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Eräässä lehdessä näin jutun, jossa sanottiin, että automaattisen ilmastoinnin pitäminen automaattiasetuksella lisää polttoaineen kulutusta selvästi enemmän kuin että ilmastointi olisi päällä, mutta käsisäädöllä. Pitäneekö paikkaansa ja mihin perustuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähemmin asiaa tuntematta väittäisin, että ei pidä ainakaan kaikissa tapauksissa. Ilmastoinnin kompressori ottaa kylmäainetta pumpatessaan tehoa, ja tämä lisää kulutusta. Automaattinen ilmastointi kannattaa kytkeä eco-asentoon, jos keli on sellainen, ettei jäähdytys ole tarpeen. Tällöin lämpötilan säätö pelaa muuten, mutta laitteesta ei tule ulkoilmaa kylmempää ilmaa. Täyden automatiikan käyttö saattaa kytkeä kylmäkoneen päälle sellaisissakin tilanteissa, joissa se ei tosiasiassa ole tarpeen. Tätä lienee tuossa väitteessä tarkoitettu. Jäähdyttäminen lisää kulutusta väintään puoli litraa tunnissa, joskus enemmänkin. Sitä ei siis kannata pitää turhaan päällä.

Julkaistu: 29.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.