Apu

Ihottuma pakaroissa: Falskaan kummaltakin puolelta, aiheuttaako vesipesu ihottuman? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 19.10.2020

Kysymys:

Olen 87-vuotias nainen ja kärsinyt kankkujen ihottumasta 4,5 vuotta. Vaiva alkoi pitkällisen tauottoman istumisrupeaman jälkeen. Olen käynyt terveyskeskuksessa ja ihotautilääkärillä. Repertuaariin kuuluvat Daktarin 2 %, Sibicort,  Fucicort, Bepanthen, Canesten, Linola ja Aloe Vera. Kaikilla on sama vaikutus: hoito tehoaa määrättyyn pisteeseen, kunnes ihottuma roihahtaa. Falskaan kummaltakin puolelta, harvoin tunnen, koska uloste tulee. Tukkeena käytän WC-paperia. Siteistä saan kutinaa. Olen allerginen jodille, sulfalle ja hartsille. Aiheuttaako ylenmääräinen pesu vedellä tai WC-paperitollo ihottuman?

Näytä vastaus

Vastaus:

Etpä ole yksin takamuksesi kanssa, sillä törmään vaivaasi usein etenkin hoivayksiköissäni. Itse asiassa kysymyksesi sisältää hyvin muotoillun taudinkuvan, sen kehittymisen ja hoidon.

Iän myötä takamuksen lihaksisto tahtoo surkastua, etenkin jos kohteen liikkumiskyky heikkenee. Lantion ulkonevat istuinkyhmyt ovat jo valmiiksi lähellä ihoa. Kun vanhempana niitä peittävä kudosmassa ohenee, tuntuu usein, että siinä kohtaa on luun päällä enää vain ihoa.

Pitkät istumissessiot paksuntavat ja sarveistavat istuinkyhmyjä peittävää ihoa, joka käy karheaksi ja lopulta haavautuu helposti painehaavan synnyn mekanismein. Alue käy araksi ja voi tulehtua.

Toinen merkittävä huomio on suistojen runsaus naisen alapäässä. Kaikista kolmesta elimistön aukosta voi karata iholle eritteitä, eivätkä ne ole niitä puhtaimpia. Ihon tulehtumisen vaara kasvaa ja kohoaa potensseihin, jos suojaksi tarkoitettuja vaippoja ei vaihdeta riittävän usein.

Lisäksi on mahdollista saada kontaktiallergiaa ihonhoitotuotteista, vaatteista ja vaipoista. Fiksuna ihmisenä olet ottanut tämänkin huomioon. Hautovat pitkälliset istunnot hautovissa tuoleissa ja vaipoissa ovat myrkkyä. Takapuolen ulkoneviin luukyhmyihin kohdistuvaa painetta tulee vähentää istumista minimoimalla, asentoa vaihtamalla ja keventävillä tyynyillä. Ilmakylvyt olisivat poikaa. Kuivaa ihoa ei tule lisää kuivattaa vedellä ja vessapaperilla, vaan se tulee pestä perusvoitein.

Fucicort soveltuu viikon parin kuurina tulehtuneeseen ihottumaan. Väliaikoina käy sinulle sopiva perusvoide. Märkivään tulehtumaan on vanha kunnon Betadine-penslaus erinomainen konsti.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.