Tuulilasi

Idän halparenkailla usein todella huonot märän kelin ominaisuudet

Tapio Ketonen

Kysymys:

Valvooko mikään taho halpisrenkaiden turvallisuutta?Ostin netin kautta tukkuliikkeestä kesärenkaat, jotka olivatkin kitkarenkaat eli “sekasikiöt” kuten rengasasentaja sanoi ja varoitti liukkaudesta sateella. Renkaat ovat osin talvi ja osin kesärenkaat.

Asentaja kysyi mistä olin ne ostanut. Rengas on kiinalainen Wanli S 1200 185/65-14T. Vannetukku myy sitä kesärenkaana. Mitään mainintaa ei tällaisesta ominaisuudesta ole.Onko rengas siis vaarallinen? Toivon ystävällisesti vastausta tähän.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa asia on Ajoneuvohallintokeskuksen eli AKEn toimiaalaa, mutta käytännössä se ei kyllä valvo yhtään mitään. Tuo liukkaus on sikäli hankala, että siitä ei ole mitään säännöksiä. Rengas siis on laillinen, jos siinä on asialliset merkinnät ja hyväksynnät.

Yleensä halparenkaiden pahin heikkous on huonot märän kelin ominaisuudet. Ne kyllä usein kestävät kulutusta hyvin, mutta sadekelillä on viisainta ajaa erittäin varovasti, mieluummin jättää ajamatta. Tunnettujen merkkien (mm. Bridgestone Continental, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli jne.) renkaat ovat paljon kalliimpia, mutta pito on yleeensä aivan eri luokkaa.

Kitkarenkaat – oikeammin nastattomat talvirenkaat – ovat lailliset ympäri vuoden, jos ne todella ovat sellaiset, jotka “valmistaja on tarkoittanut talvikäyttöön”, kuten pykälän teksti kuuluu.

Tutkin Rengastukun sivuja. Jos ostamasi renkaat ovat tällaiset, niin minun mielestäni niitä ei voi pitää kitkarenkaina. Jos kumit sen sijaan näyttävät tältä/, silloin kyseessä ovat nastattomat talvi- eli ns. kitkarenkaat.

Julkaistu: 27.6.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.