Tuulilasi

Hyundai i30 takajousituksen ongelmat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Hyundai i30 5d 1,6 CVVT 4Automat Comfort vm. 2010, jonka takajousituksessa on ollut ongelmia koko ajan, korostetusti talvipakkasilla, mutta myös muina vuodenaikoina. Olen yrittänyt selvittää syytä siihen että jousitus tuntuu tavattoman kovalta ja tärskäyttää lävitse jopa asfaltin halkeamissä, siltasaumoissa tai raitiovaunukiskoja ylitettäessä.

Kysymykseni on, johtuuko se jousista vai iskunvaimentajista vai siitä, että ne eivät toimi keskenään hyvin. Olen valittanut asiasta merkkiliikkeen huollossa useita kertoja, soittanut maahantuojan huoltopäällikölle, kirjoittanut ongelmista tehtaalle, käynyt jousitakomolla ja kysynyt ammattikorkeakoulun autolaboratoriosta apua. Että se siitä 5 vuoden takuusta!

Koska muissa koeajamissani Hyundai i30 ja Kia Ceed-autoissa en tätä ominaisuutta ole havainnut, toivoisin mielenkiintoanne asiaan. Kierrejousissa on keltaiset täplät, viittaako se ISO 10243 standardiin (erittäin suuri kuormitus ja jousivakio – lyhyt liikkuvuus)? Iskunvaimentajien pohjaanlyöntitötteröt huolto on uusinut/liimannut. Voiko niiden irtoamisesta päätellä jotain? Muina mahdollisina syinä on epäilty, että jouset ovat liian pehmeät, mikä aiheuttaa tärskäytyksen.

Näytä vastaus

Vastaus:

En oikein uskoisi, että ongelma johtuu jousista. Iskunvaimentimien kovuus voisi paremminkin olla syynä, mutta ensiksi mieleeni tulee eräs ongelma, jonka tapasin jo edesmenneen sukulaismiehen VW Golfin moottorin kumityynyissä. Tyynyn uusimisen jälkeen moottori alkoi tuottaa koriin kamalaa jyrinää. Ihmettelimme tilannetta, mutta lopulta kävi ilmi, että tyynyn rakenteessa oli jotakin pahasti vialla. Olisi pitänyt leikata tyyny auki, ilmeisesti kumin sisällä oli jokin rautamötikkä, joka johti jyrinän koriin. Sukulaismies kuitenkin vain vaihtoi tarviketyynyn, ja ongelma jäi tarkemmin selvittämättä.

Jos muuten samanlaisissa autoissa ei ongelmaa esiinny, vika voi hyvin olla takapyörien tuennan jossakin sellaisessa osassa, jonka pitäisi joustaa ja eristää noita täräyksiä korista. Ja voihan jousen ja korin välistä puuttua jokin joustava elementti, esimerkiksi kumilevy.

Iskunvaimentimet korostavat ilmiötä kylmällä kelillä, koska niiden öljyt ovat jäykkiä. Tämä on luonnollinen, kaikissa autoissa esiintyvä ilmiö. Pohjaanlyöntikumien irtoaminen viittaisi kyllä pohjaanlyönteihin, mutta sitä vartenhan ne ovat olemassa.

Julkaistu: 23.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.