Tuulilasi

Hyttysverkko maskiin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lehtenne numerossa 12 “Lukijan Postia” iäkäs mies oli laittanut moniin autoihin hyttysverkon jäähdyttimen säleikön taakse. Kannattaisiko sellainen laittaa tuliterään autoonkin? Sehän suojaa itikoiden lisäksi kiviltä, jotka voivat helposti rikkoa jäähdyttimen- tai lauhduttimen kennoa. Haitaksi arvioisin hieman heikomman ilmavirtauksen itikkaverkon läpi, mutta onko sillä merkitystä kuumimpina kesäpäivinäkään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Verkon pitäisi ilman muuta kuulua autojen vakiovarustukseen. Alumiininen jäähdytinkenno on hyvin arka kiveniskuille, ja joissakin autoissa on maskissa tai varsinkin puskurin alla hyvin suuret reiät, joista kivet pääsevät esteettä jäähdyttimen kennolle. Useimmissa autoissa etummaisena on ilmastoinnin lauhdutinkenno, ja sen vaurioituminen päästää kylmäaineet harakoille. Korjaukselle tulee helposti hintaa useita satasia, lisäharmina on hikoilu kesähelteillä, eihän se ilmastointi yleensä talvisaikaan petä.

Jos verkko hieman mahdollisesti vähentäisikin ilmavirtausta, tämä korvautuu monin verroin sillä, etteivät hyönteisten raadot tuki jäähdyttimen kennon välejä. Erillisestä verkosta hyöteisten jäännökset ja muut roskat on helpompi poistaa. Verkon pitäisi olla varsin tukevaa materiaalia, muistaakseni Maan Auto silloin osuuskauppa-aikaan laittoi Peugeot 407:ään teräsverkon maskisäleikön takapuolelle suojaamaan jäähdytintä ja lauhdutimta kiviltä.

Julkaistu: 15.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.