Tuulilasi

Huoltokoodin nollauksesta kieltäytyminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoasi korjaamon tulkinta huoltokoodin nollaamisesta lähentelee surkuhupaisia juttuja. Kysyisin mitkä kriteerit pitää olla että huoltokoodi nollataan kun en halua maksaa nollauksesta. Autoni katsastettiin korjaamon seinän takana ja viaksi nähtiin ainoastaan vika taka akselin jousessa ja kumipuslissa.Toin auton kumipuslien ym vaihtoa varten.Samalla pyysin vaihtamaan öljyt ja suodattimen sekä tarkastamaan vaihdelaatikon öljyt. Lasku oli melkein 600e ja katsastuksen näyttö 22 e. Koska perushuoltoon kuuluvat muut toimenpiteet oli tarkastettu katsastuksessa katsoin huollon toteutuneen. Minulle sanottiin suoraan että he eivät nollaa huoltonäyttöä, jos en tuo autoa uudestaan huoltoon. En halunnut maksaa työstä joka olisi aivan turha. Korjaamon väitteet olivat yksisilmäistä ja joustamatonta asiakaspalvelua. Auto on Audi a3 -99 ajettu 192000 km säännöllisesti huollettu. Vuosihuolto tulossa, jota Autoasi korjaamo Tampereen Lielahdessa ei varmasti tee. Mitä teen huoltokoodin suhteen??

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseisellä korjaamolla näyttää selvästi olevan töistä pahaa ylitarjontaa, mutta eipä heitä voida tuohon nollaamiseen ilmaiseksi velvoittaakaan. Tuo lasku oli kuitenkin sitä luokkaa,että kyllä sillä olisi voinut vanhan  auton huoltomuistuttimen ihan hyvin kaupanpäällisiksi nollatakin. 

Katsastuksessa ei kuitenkaan tarkasteta mitään huoltoon kuuluvia asioita. Siellä tutkitaan vain auton kunto liikenneturvallisuuden kannalta.

Huoltomuistuttimen voi toki nollata itsekin. Netistähän noita ohjeita löytyy. Niihin pitää kuitenkin aina suhtautua hieman varovaisesti. En ota minkäänlaista vastuuta siitä, aiheuttavatko nuo löytämäni ohjeet mahdollisesti vahinkoa autolle. Se on ainakin noiden nettikeskustelujen jatkokommenttien perusteella kuitenkin epätodennäköistä.

Audifinns-keskustelufoorumilla asiasta on annettu yksi ohje:

http://www.audiclub.fi/audifinns/showthread.php?t=112979

Tässä ohje saksaksi:

http://www.motor-talk.de/forum/service-anzeige-zurueckstellen-wie-t84782.html#post479098

Tuolta löytyvä ohje suomennettuna:

1. Kytke sytytysvirta pois

2. Paina tripin nollausnappi pohjaan ja kytke samanaikaisesti sytytysvirta päälle. Näyttöön ilmaantuu teksti OIL tai serviceOIL  (OEL tai serviceOEL). Vapauta tripin nappi.

3. Vedä ja pidä ylhäällä kellonajan asetusnappi, kunnes näyttö nollautuu (tripin näyttöön tulee -- tai service——)

4. Painamalla uudelleen tripin nollausnappia tripin näyttöön tulee INSP tai serviceINSP

5. Vedä ja pidä ylhäällä kellonajan asetusnappi, kunnes näyttö nollautuu (tripin näyttöön tulee -- tai service——)

6. Kytke sytytysvirta pois.

Kolmaskin ohje löytyi, englannin kielellä. Se on hieman erilainen, mutta kyseessä voi olla erilainen autokin:

http://www.audiclubsa.org.za/cgi-bin/yabb25/YaBB.pl?num=1273827161/0#0

Jälkimmäinen ohje suomennettuna:

1. Virta-avain pois päältä -asennossa: paina ja pidä pohjassa tripin nollausnappi, joka sijaitsee nopeusmittarin alla oikeanpuoleisena.

2. Kytke virta päälle, mutta älä käynnistä. Pidä em. nappi pohjassa.

3. Paina nopeusmittarin alla olevaa vasemmanpuoleista nappia. Huoltovalon pitäisi nyt nollautua.

Julkaistu: 12.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.