Tuulilasi

Huollot ohi merkkikorjaamon

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyn sitä, milloin tuli asetus/ohjeistus siitä, että autojen takuu säilyy, vaikka asianmukaiset määräaikaiset huollot tehdään muualla, kuin maahantuojan määrittelemissä korjaamoissa. Onko TL:n toimitukseen kuulunut tietoja, että jos takuun aikaisissa korjauksissa vaadittavat huollot on tehty muualla kuin merkkihuolloissa, takuista on tullut ongelmia.Itsellä on edessä VW:n 1.2 TSI-koneen 45 000 km:n öljyhuolto, auton takuu kolme kuukautta sitten ohi. Olen silloin tällöin jopa vuosikymmeniä sitten käyttänyt autojani Ammattikoulun auto-osaston palveluja ongelmitta. Paikalla on tuttuja osaavia insinöörejä ja sieltähän he kouluttavat mekaanikkoja myös merkkihuollon tehtäviin.Sitä vaan mietin, että vaikka VW-koneiden jakoketjuongelmien takuita on jatkettu ties minne, tuli mieleen, että jos jakoketjusta kehkeytyy kuitenkin syystä tai toisesta ongelmia, voiko VW-huolto sinnitellä vastuista, kun öljyhuolto on tehty muualla kuin heidän organisaatiossaan. Kai tässä kuluttajaneuvonta jo tulee mukaan.Öljynvaihdon 15 000 km:n vaihtosuositus on mennyt jo reilusti ohi, mutta mittaristoon ei ole ilmestynyt merkkiä huollosta, vaikka huolto-ohjelman mukaan näin olisi ohjelmistoon kirjattu. Väliäkö sillä, mutta onko pidentyneellä ohjelmalla vaikutus öljymerkillä. Vuosihuollossa vein koneeseen täyssynteettisen kannun Shell Helix Ultra 5W-40-öljyä. VAG.n luokituksessa tällä öljyllä olisi tietyissä luokituksessa pitkän vaihtovälin luokitus. OK, ajetaanhan näillä öljyillä mm Mersun ja Bemarin huoltoväleillä jopa 25 000 km.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä nyt muista, milloin on tullut selkeästi voimaan vaatimus siitä, ettei takuun ehtona saa olla merkkihuollon käyttö. On se ainakin kymmenen vuotta ollut voimassa.

Määräaikaishuoltoja ei siis ole pakko teettää merkkikorjaamolla, mutta ne on tehtävä valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti ja käyttäen vaatimukset täyttäviä huoltotarvikkeita ja osia. Myös tekijän on oltava ammattitaitoinen.

Ongelmana muuualla kuin merkkikorjaamolla tehdyissä huolloissa on, että huoltajalla ei useimmiten ole tietoa autolle tehtävistä ns. huoltokampanjoista, joissa autoon tehdään huollon yhteydessä korjauksia tai osien vaihtoja. Myös takuukorjaukset ovat merkkikorjaamoiden monopolia. 

Julkaistu: 12.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.