Apu

Huimaus voi johtua niska-hartiaseudun ongelmista – Kiminkinen vastaa

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
Julkaistu: 27.5.2020

Kysymys:

Voivatko niska-hartiajumi ja kulumat aiheuttaa niin voimakasta huimausta, että taju meinaa lähteä? Minulla tasapaino vippaa, Romberg huojuttaa, posket ja pää puutuvat ja käsiä ja kaulaa pistelee. Mitä voisin tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä niska-hartiaseudun problematiikka voi aiheuttaa huimauksen tunnetta, sijaitseehan alueella tasapainoon vaikuttavia reseptoreita. Niiden ärsyyntyminen voi välittää virheinformaatiota johtoportaaseen.

Muistan aina, kun edesmennyt, polion sairastanut isäni pääsi ensimmäisen ja ainoan kerran Peurunkaan kuntoutukseen. Pirtsakka hieroja ajatteli, että laitetaanpa isännän aiemmin oireilematon niska heti kerrasta kuntoon. Käsittelystä aiheutui jo pritsiltä noustessa sellainen huimaus, että se vaikeutti koko kuntoutusjaksoa.

Olen oppinut karvaasti, ettei nukkuvaa karhua kannata herättää eikä oireetonta tukirankaa tutkia, saatikka sitten hoitaa.

Pidän yleensä niska-hartiaseutua huimailun lähteenä vasta sitten, kun muut syyt on selvitetty.

Voimakkaiden oireittesi taustalta pitää sulkea pois muun muassa ylösnousun yhteydessä roimasti laskeva verenpaine (ortostaattinen hypotonia), kaularangan sairaudet sekä kallonsisäiset prosessit, jotka tutkitaan työntämällä pää pönttöön (magneetti/tietokonetomografi). Jälkimmäinen kuuluu osana myös aivoverenkierron häiriöiden tutkimuspakettiin.

Lisäksi pitää poissulkea vino pino yleissairauksia.

Tämä edellyttää piipahtamista yleislääkärin vastaanotolla. Se tapahtuu luontevimmin terveyskeskuksesi omalääkärin vastaanotolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.