Terveys ja hyvinvointi
Minua alkaa huimata usein, kun lähden kävelemään – Onko vika niskassa vai missä?
1.11.2021
 |
Apu

Kysymys:

Kun lähden kävelemään, vähän ajan päästä on hutera ja epävarma olo, kuin olisi humalassa. Välillä tuntuu, että taju alkaa mennä, mutta sitten olo palaa taas normaaliksi. Toisinaan on hieman pahoinvointia. Istuessa tai makuulla ei tule oireita. Voiko tämä johtua siitä, että parisen vuotta sitten niskassa naksahti ja tuli huimausta, kun kumarruin ottamaan lattialta jotain? Sen jälkeen on tätä vaivaa ollut. Tosin se ei aina kiusaa pahasti. Onko syy niskassa vai mikä minua vaivaa?

Vastaus:

Päivystävä lääkäri ahdistuu herkästi huimauspotilaasta, sillä oire yleistyy koneiston vanhetessa ja sille on usein vaikea löytää selkeää syytä. Onneksi tietämys muun muassa hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta on lisääntynyt, joten jotakin osaamme sentään kertoa. Menieren tauti ja vestibulaarineuroniitti kieputtavat sen verran, että myös ne kykenemme yleensä bongaamaan. Kun vielä muistamme, että aivoverenkiertohäiriöperäiseen huimaukseen liittyy

neurologisia oireita, kuten yleensäkin aivoprosesseihin, voimme sulkea pois välittömästi hoitoa vaativia tapauksia.

Potilaan huolellinen haastattelu auttaa huimauksessakin, jolla yksilö tarkoittaa monenlaisia tuntemuksia. Annat oireestasi hyvän kuvauksen, johon kuitenkin kuuluisi oleellisesti ikäsi. Lähden kuitenkin siitä olettamuksesta, ettet todennäköisimmin ole enää teini.

Huimauksesi liittyy selväpiirteisesti pystyasentoon ja vielä niin, että olo helpottuu, kun jatkat sitkeästi kävelemistä. En keksi syy-yhteyttä taannoin kokemasi niskan naksautuksen ja oireesi välillä ja sitä, miksi tunne tulisi vain pystyasennossa ja helpottaisi matkaa jatkaessa.

Sitä vastoin oireesi sopii hyvin verenpaineen laskuun pystyasennossa (ortostaattinen hypotensio, ortostatismi). Kun kävelet vähän matkaa, jalkojesi lihaspumppu hujauttaa verta kohti sydäntä, jolloin paine alkaa taas kohota ja oire häviää. Useat lääkkeet ja autonomista hermostoa rassaavat sairaudet lisäävät ortostatismia. Oire on tyypillinen myös sairauden vuoksi pitkittyneen vuodelevon jälkeen. Yleisin syy on ikääntyminen, joka jäykistää valtimoita.

Diagnoosi perustuu viiden minuutin levon jälkeen todettuun vähintään 20 elohopeamillimetrin systolisen tai 10 elohopeamillimetrin diastolisen verenpaineen laskuun mitattuna 1–3 minuuttia seisomaan nousun jälkeen. Tähän testiin Sinua kannustan. Jos ortostatismi todetaan, lääkäri kuuntelee sydämesi aorttaläpän ahtauman varalta, tutkii sinut muutenkin ja perkaa mahdolliset lääkkeesi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.