Apu

Hormonikierukka ollut käytössäni viisi vuotta – Liittyykö siihen haittoja? – Pitäisikö vaihtaa uuteen? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 20.8.2020

Kysymys:

Olen 45-vuotias nainen. Minulla on Mirena-hormonikierukka. Olen käyttänyt sitä nyt melko tasan viisi vuotta. Minulle on aiemmin sanottu, että kierukan käyttöikä on tuo viisi vuotta, mutta jokin aikaa sitten kuulin, että sitä voi pitää pidempäänkin. Onko näin? Kuinka kauan sitä voi käyttää? Liittyykö siihen haittoja? Vai pitäisikö minun vaihtaa se uuteen hormonikierukkaan? Olen ollut tyytyväinen kierukkaan, ja varmaan tarvitsen vielä ehkäisyäkin. Merkkejä vaihdevuosista ei ole vielä ollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuulostaa siltä, että olet löytänyt itsellesi sopivan ehkäisymuodon. Hormonikierukka on sikäli kätevä, että ehkäisy on huoletonta ja helppoa. Ei tarvitse joka päivä muistaa ottaa pilleriä eikä kokea pillerin unohtumiseen liittyviä ikäviä tunteita.

Iso osa hormonikierukan käyttäjistä pääsee eroon kuukautisista tai kuukautisvuodon määrä niukkenee huomattavasti, mitä moni pitää elämänlaatua lisäävänä tekijänä.

Hormonikierukka ei lisää riskiä syviin laskimotukoksiin samalla tavalla kuin estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit.

Ehkäisyä valittaessa haasteena on se, että kaikki hormonivalmisteet eivät sovi kaikille, vaan sopiva ehkäisymuoto on räätälöitävä yksilöllisesti riskejä ja hyötyjä punniten.

Jokaisessa ehkäisytavassa on hyviä ja huonoja puolia. Hormonikierukalla voidaan välttää kohdunpoisto, jos se hoitaa vuotohäiriön. Yhdistelmäehkäisypilleri voi puolestaan hoitaa ehkäisyn lisäksi iho-ongelmaa ja niin edelleen.

Lääkkeen valmistaja suosittelee hormonikierukan vaihtamista viiden vuoden välein varovaisuusperiaatteen mukaisesti, mutta yleinen käytäntö on, että käyttöä jatketaan vielä kaksi vuotta. Tämä perustuu kliiniseen kokemukseen ja tietoon siitä, että hormonia vapautuu edelleen valmisteesta.

Asia on kuitenkin aina mietittävä yksilöllisesti. Esimerkiksi tilanteessa, jossa vuodot runsastuvat useamman vuoden kierukan käytön jälkeen, pitää selvittää, mistä tämä johtuu. Tällöin varmistutaan, ettei kohdussa ole mitään rakenteellista muutosta, joka voisi tilannetta selittää. Mikäli ei ole, kierukan vaihto voi auttaa vuotokontrollin palauttamiseksi.

Jos lääkärillä käynnistäsi on aikaa vuosia, voisi olla paikallaan käydä tarkistuttamassa, että kaikki on kunnossa ja että hormonikierukka on paikoillaan. Mitään vuosittaista kontrollia hormonikierukka ei edellytä.

Muistutan vielä viiden vuoden välein tehtävän papa-/HPV-testin tärkeydestä. Ikäsi puolesta olet varmasti saanut tai saamassa kutsun seulontaan lähiaikoina.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

Reijo Laatikainen, ravitsemus

Katja Murtoniemi, naistentaudit

Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.