Apu

Kierukka ja hiivatulehdus: Voinko käyttää itsehoitovalmisteita? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 16.4.2021

Kysymys:

Käytän Mirena-kierukkaa. Silloin tällöin minulla on hiivatulehduksen oireita. Voinko käyttää itsehoitovalmisteita, jotka laitetaan asettimella? Vai voiko asetin siirtää kierukan paikaltaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Tämä on takuulla monia muitakin kiinnostava aihe. Kierukassa on aina langat, joiden avulla se saadaan aikanaan poistettua. Itse kierukka sijaitsee syvällä kohtu­ontelossa, mutta langat ulottuvat ontelosta kohdunkaula­kanavaan ja usein sen ulkopuolelle.

Saatat itse pystyä tunnustelemaan langat. Niillä on kuitenkin myös taipumus vetäytyä ajan mittaan syvemmälle kohdunkaulakanavaan, jolloin niitä ei pysty itse tuntemaan.

Tämä ei ole ­vaarallista. Osa lääkäreistä leikkaa langat jo alun perin hyvin lyhyeksi. ­Langoilla on kuitenkin tärkeä tehtävä – niistä ­vetämällä kierukka aikanaan ­poistetaan.

Asetin ei siirrä kierukkaa pois paikaltaan. Etenkään jos et itse tunne lankoja, on täysin mahdotonta itse liikutella kierukkaa. Jos pystyt tuntemaan langat, kannattaa asetin poistaa rauhallisella vedolla mäntä edelleen sisään painettuna.

Voit siis jatkossakin turvallisin mielin käyttää asetinta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.