Tuulilasi

Hondan maahantuonnin historiaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitkä olivat ensimmäiset Hondan autot, joita tuotiin Suomeen? Kuka niitä toi ja minä vuonna? Mitä kaikkia Hondan automalleja on Suomeen tuotu ja onko maahantuoja pysynyt samana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäinen Suomeen tuotu Honda taisi olla mallia S800, se oli sikäli erikoinen, että veto takapyöriin hoidettiin ketjuilla.

Varhaisia malleja olivat myös N360 ja N600, jotka olivat varsinaisia pikkuautoja. Akseliväli oli 2000 mm, kokonaispituus 3099 mm, leveys 1321 mm ja korkeus 1327 mm. Auton paino oli 550 kg, ja N600:ssa oli 600-kuutioinen kaksisylinterinen ilmajäähdytetty moottoripyörien sukua oleva moottori, joka tehoksi ilmoitettiin 45 hv käyntinopeudella 7000 r/min.

Vaihdetanko oli auton kojelaudassa, ja sitä käytettiin työntämällä eteen ja taakse, mikä oli luonnollista, koska tekniikka oli alunperin peräisin moottoripyörästä.

Hondan ensimmäinen maahantuoja oli Berner Oy. Se ennätti tuoda muutaman kappaleen ensimmäisen polven Civiciäkin, ennen kuin yhtiö luopui tuonnista. Sitten Hondia toi maahan Veho noin neljännesvuosisadan. Vuonna 2001 tuonti siirtyi valmistajan omistamalle sivuliikkeelle.

Hondalla on ollut malleja valtavasti, vaikka päämallit Civic, Accord, Legend ja CR-V ovat säilyttäneet nimensä, ne ovat uudistuneet noin neljän vuoden välein. Useimpia Euroopan malleja on tuotu myös Suomeen. Hondalla on ollut paljon myös sellaisia malleja, joita ei ole tuotu lainkaan Eurooppaan, ja joitakin malleja on myyty vain Japanissa. Kannattaa katsoa lisätietoa englanninkielisestä Wikipediasta tai Autowikistä.

Julkaistu: 29.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.