Tuulilasi

Hiukkassuodatin Suomessa toistaisekis kallis

Hiukkassuodatin Suomessa toistaisekis kallis

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve, Mikä on tällä hetkellä virallinen tilanne dieselien hiukkassuodatin osalta Suomessa ja yleensä EU:n alueella? Jos nyt ostan uuden dieselauton millä ajan viisi vuotta niin kannattaisiko valita suosiolla pdf-malli? Mutta jos en valitse pdf-mallia niin joudunko lisäämään jälkikäteen hiukkausuodattimen autooni jossain vaiheessa ja maksan silloin siitä tulevan kirvelevän hinnan?

Nyt tilanne on todella sekava auton ostajien puolelta sillä nyt ei kukaan halua maksaa melkein tuhatta euroa suodattimesta vain ympäristöseikkojen vuoksi, jos hiukkassuodatin ei tule pakolliseksi asentaa jälkikäteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden. Suomessa ei kuitenkaan ole oltu kovin innokkaita määräämään jälkiasennuksia autoihin. Periaate on, etta auto kelpaa loppuun saakka sellaisena, kuin se on ensimmäisenä käyttöönottopäivänä ollut. Eiköhän tuo luonnollinen poistuma hoida asian riittävän hyvin. Vuotuinen katsastus pitää mustan savun kurissa.

Saksassa autoihin on jälkikäteen asennettu katalysaattoreita ja myös hiukkassuodattimia, mutta tämä on liittynyt veroetuihin ja on ollut vapaaehtoista. Suomessa hiukkassuodattimesta ei autonomistaja saa mitään etua, päinvastoin. Sillä varustettu auto on kalliimpi, ja hiukkassuodattimen saattaa jossakin vaiheessa joutua uusimaan.

Julkaistu: 30.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.