Tuulilasi

Hiukkassuodatin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajatuksena on vaihtaa nykyinen auto uuteen ja diesel sellaiseen.

Moneen dieselautoon kaupataan nykyään ns. hiukassuodatinta, miten moinen kestää ja jos hajoaa, niin mitkä on sen uusintakustannukset. Löytyykö noita varaosaliikeistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyiset Euro 5 -päästövaatimukset ovat niin tiukat, että niiden täyttäminen ei pääsääntöisesti onnistu ilman hiukkassuodatinta. Sellainen on siis kaikissa uusissa dieseleissä. Kyseinen varuste ei tykkää lainkaan jatkuvasta kaupunkiajosta tai ylipäänsä pätkäajosta. Tällaisessa käytössä sen käyttöikä voi olla hyvinkin lyhyt, ja uusimiseen kuluu ketterästi vähintään pitkälle toista tuhatta euroa.Lyhyeen pätkäajoon nykyiset dieselit eivät siis sovellu.

Hiukkassuodattimen toiminnan kannalta on oleellista, että autolla ajetaan välillä pitkiäkin matkoja, joiden aikana suodattimen toimintaa ohjaava järjestelmä pääsee polttamaan suodattimen puhtaaksi. Jos tämä ei onnistu, suodatin tukkeutuu, jolloin se on pakko uusia. Varmaan noita on tulossa tarvikeliikkeisiinkin, joita oletan tarkoittaneesi tuolla varaosaliikkeillä. Nimenomaan merkkikohtaisia varaosia myyvistä liikkeistä niitä tietenkin löytyy jo nyt.

Julkaistu: 25.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.