Tuulilasi

Hinnat auton kauppasopimuksessa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdoin vanhan autoni autoliikkeessä hieman uudempaan käytettyyn autoon. Sain myyjältä kirjallisen tarjouksen, jossa myytävän auton hinnaksi oli merkitty 15 900 euroa ja vanhan autoni hyvityshinnaksi 5900 euroa. Näin ollen välirahaksi jäi 10 000 euroa. Kun myöhemmin laadimme kauppakirjaa, myyjä halusikin antaa myytävästä autosta 900 euroa alennusta ja pienentää vastaavalla summalla vanhan autoni hyvityshintaa. Näin ollen kauppakirjaan merkittiin myytävän auton hinnaksi 15 000 euroa ja vanhan autoni hyvityshinnaksi 5 000 euroa. Väliraha säilyi tietenkin samana (10 000 euroa). Minulle sopi ko. järjestely, koska väliraha ei muuttunut. Aloin jälkikäteen miettimään, että mikä mahtoi olla em. toimenpiteen tarkoitus? Autoliikkeelle siitä ilmeisesti oli jonkinlaista hyötyä, mutta millaista? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo on sitä paljon puhuttua lailista verosuunnittelua.

Toiminnan takana on arvonlisäverotuksen marginaaliverotusmenettely sekä tietenkin pyrkimys maksaa veroa mahdollisimman vähän. Merkitsemällä ostamasi auton hinnan pienemmäksi liike voi vähentää verottajalle näkyvää voittomarginaalia ja samalla maksettavaa veroa. Vanhan autosi osalta taas ostohinnan laskulla ei ole suurta merkitystä, koska siitä saatava voitto todennäköisesti jää kuitenkin aika pieneksi.

Verohallinnon ohjeen mukaan verovelvollinen jälleenmyyjä voi soveltaa marginaaliverotusmenettelyä, kun hän myy verollisena edelleen käytettyjä tavaroita taikka taide-, keräily- tai antiikkiesineitä. Jälleenmyyjä suorittaa tällöin veron saamastaan voittomarginaalista eli tavaran myyntihinnan ja ostohinnan erotuksesta. Jälleenmyyjä tekee myyntitositteeseen merkinnän “marginaaliverotusmenettely, ei sisällä vähennettävää veroa”, eikä merkitse myyntitositteeseen veron määrää näkyviin. Koko ohje löytyy tuolta:

Julkaistu: 12.10.2012