Tuulilasi

Hinauksen bensankulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Saunaillassa pohdimme mielenkiintoista hinauskysymystä. Hinaaminen varmasti kuluttaa polttoainetta enemmän kuin normaali ajaminen, mutta kuinkahan paljon enemmän. Teoretisoimme tilannetta, jossa kaksi noin 8l/100km kuluttavaa autoa ajaa tietyn matkan. Tällöin ne kuluttavat yhteensä 16l/100km. Entä jos toinen näistä autoista hinaa toista autoa. Paljonko kulutus olisi tällöin hinaavalla autolla? Itse veikkailisin, että kulutus nousee rajusti, mutta nouseeko se yli 16l/100km. Jotenkin mutu-tuntumalta tuntuisi siltä, että ei nouse.

Mikäli polttoaineenkulutus jää tässä tapauksessa alle mainitun 16l/100km, olisi periaatteessa polttoaineenkulutus näkökulmasta toimia niin, että toinen autoista hinaa aina toista autoa. Tällöinhän polttoainetta säästyy siihen verrattuna, että molemmat ajaisivat omalla moottorillaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutus nousee, mutta todennäköisesti jäädään aika paljonkin kaksinkertaista kulutusta alemmas. Ensinnäkin jos töitä tekevää moottoria kuormitetaan enemmän, sen hyötysuhde todennäköisesti paranee, koska kaikki häviöt eivät kuitenkaan kasva tehon kanssa suorassa suhteessa. Kun lisäksi suurin sallittu hinausnopeus on 60 km/h, tämäkin laskee kulutusta tuntuvasti.

En kuitenkaan usko, että säästö olisi niin suuri,että hinauksessa kulkeminen kannattaisi. Hinattavassa autossa ei sitäpaitsi saa olla matkustajia, ja hinaaminen on kiellettyä moottoritiellä.

Julkaistu: 11.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.