Apu

Hikoilen ruokailun ja liikunnan yhteydessä – missä syy, Kiminkinen?

KuvatJohanna Myllymäki
Julkaistu: 21.7.2019

Kysymys:

Olen 78-vuotias, lievästi ylipainoinen ja aika reipas nainen. En polta enkä käytä alkoholia. Olen kärsinyt omituisesta hikoilusta ruokailun ja liikkumisen ­yhteydessä.

Sain vuonna 1991 tyroksiinimääräyksen, 0,1 mg aamuisin. Lääkitystä vähennettiin kesällä 2014 ja uudelleen 2015 kovan hikoilun vuoksi. Vuoden 2017 lopussa sain uuden määräyksen, 25 mg 2 kpl ­aamuisin.

Hikoiluni ei voine olla vaihdevuosihikoilua, sillä olen käyttänyt 37,5 mg estrogeenilaastareita 50-vuotiaasta asti.

Muu lääkitykseni on Diovan 40 mg verenpaineeseen ja Simvastatin ratiopharm 10 mg kolesteroliin.

Syön etupäässä kasviksia ja hedelmiä, jonkin verran broileria ja kalaa, vältän ­kovaa rasvaa. Aamiaiseksi nautin kypsentämätöntä ­puuroa, jossa gefiluspiimää, mustaherukkaa 3 rkl ja kaura­ryynejä, sekä 10 maapähkinää rikottuna.

5.7.2018 otetun labrakokeen mukaan gluk oli 5,1, trigly 1,53, kol 8.3 (oltuaan jokin ­aika sitten 5+, en tiedä miksi se oli noussut). Hdl 2,26, Ldl 5,6+, Hb 148 (on ollut aina korkea). Ihmettelenkin ­kolesterolin kohoamista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihmettelevä ei tieltä eksy. Ongelmasi on siis ruokailuun ja kävelyyn liittyvä hikoilu.

Ruokailuun voi liittyä hikoilua, mihin vaikuttaa useampikin syy. Ikäiseni ei voi välttyä muistelemasta kansakouluaikojen makaronivellitarjoilua. Itselleni se aiheutti etukäteen kauhua ja tuskanhikoilua, sillä podin ”ainoan lapsen seulakurkku -oireyhtymää”. Minut pelasti pahimmilta paniikkikohtauksilta Karjalan evakkona kyläämme muuttanut ­nainen, joka toimi koulun ­keittäjänä. Hän vakuuttui äitini antamista esitiedoista, jotka koskivat ”erityisherkkyyttäni”.

Ruokailun aikana tai sen ­jälkeen kuumat juomat ja mausteiset ruoat voivat yksi­löllisesti saada aikaan hikoilua. Ne kohottavat kehon sisäistä lämpötilaa ja kytkevät jäähdytysjärjestelmän päälle, mistä hikoilu on tunnettu oire.

Kofeiinin tiedetään stimu­loivan hikirauhasia ja alko­holin laajentavan ihon veri­suonia. Tunnetusti kahvin jälkeen likööriä nauttivat emännät tuppaavat punoittamaan terveesti kasvoiltaan.

Joillakin onnettomilla syljentuotantoa säätelevät hermot sekoittuvat joskus hikirauhasten hermoihin, joten syljen ­sijasta pukkaakin hikeä.

Liiallinen kilpirauhashormonin (tyroksiini) määrä voi aiheuttaa hikoilua, mutta se tuskin liittyy pelkästään ruokailuun ja liikkumiseen. Sinulta on vähennetty tyroksiinia merkittävästi, joten herää kysymys, podetko oikeasti kilpirauhasen vajaatoimintaa. Oleellista olisi tietää kilpi­rauhasarvosi ennen substi­tuutiohoidon aloittamista. Koska tämä tapahtui jo vuonna 1991, se voi olla vaikeaa. Toinen vaikeus on siinä, että tietomme kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta on tänä aikana kehittynyt. Toki seuraamalla arvoja ja vähentämällä tyroksiinia voidaan päästä oikeaan diagnoosiin. Meillä on paljon ihmisiä, joiden tyroksiinilääkitys ei perustu nykylääketieteeseen.

Olet käyttänyt pitkään estrogeenihoitoa pienellä annoksella. On totta, että joillakin naisilla vaihdevuosien hikoilupuuskat jatkuvat elämänmittaisesti. Yleensä ne ovat kuitenkin toisentyyppisiä kuumia aaltoja, jotka häiritsevät erityisesti yöunta. Koska hoito on aloitettu varhain, siitä koituu terveyshyötyjä, joten ­sitä ei tarvitse keskeyttää. (­Estrogeenia ei tule aloittaa, jos viimeisistä kuukautisista on kulunut yli 10 vuotta). Pieni annos ihon kautta annosteltuna vaikuttaa todennäköisesti vain minimaalisesti rintasyöpäriskiin, mutta huolehdi kuitenkin rintojesi tarkkailusta. Oletan, että kohtusi on poistettu.

Minäkään en ymmärrä kolesterolisi kohoamista. Jos näin käy, yleensä potilas on keskeyttänyt statiinilääkityksensä (sinulla Simvastatin). Ilmeisimmin et ole näin menetellyt. Toinen mahdollisuus, joka lienee tapauksessasi epätodennäköinen, on, että olet popsinut kananmunia monta kappaletta päivässä. Näin oli menetellyt eräs tuttavapariskunta Turkin-matkalla, minkä jälkeen kolesterolit olivat pilvissä. Mikäli järjellistä selitystä ei löydy, kyseessä on laboratoriovirhe tai luonnonoikku.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.