Terveys ja hyvinvointi
Jatkuva hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi – Voiko syy löytyä suolistosta? Minulla on myös heikotusta ja päänahan ongelmia – Liittyvätkö ne yhteen? Apu-klinikka vastaa
Vastaajana
Julkaistu 22.3.2023
Apu

Kysymys:

Voivatko jatkuvat gynekologiset ongelmat, kuten hiiva ja bakteeri­vaginoosi, johtua suoliston ongelmista? Minulla myös päänahan ongelmia. Voiko niillä olla yhteyttä gynekologisiin vaivoihin? Saan usein heikotuskohtauksia, joiden aikana tärisen. Ruokavalioni on aika lailla kunnossa, mutta joudun välttelemään hiilareita turvotuksen takia.

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä! Huomaan, että sitä lukiessa nousen varovaisuudesta ­varpailleni, sillä nyt lähestytään arkaa ja kiisteltyä aihetta eli hiivasyndroomaa. Lääkärikunnassa hiivasyndrooman olemassaolo on vankkumattomasti torpattu, koska syndrooman patofysiologiaa ei ole tutkittu tai kyetty osoittamaan luotettavasti.

Hiivasyndroomaan on katsottu kuuluvan runsaasti erilaisia oireita, jotka johtuvat etenkin suolistosta ja keskushermostosta. Hiivasyndroomahypoteesin mukaan suoliston hiivan tai muiden mikrobien poikkeava kasvu lisää lima­kalvon läpäisykykyä. Tällöin haitallisia aineita ja jopa mikrobien toksiineja pääsisi suojauksen läpi eri puolille elimistöä, jossa ne vaikuttavat haitallisesti. Tämän vuoksi elimistön puolustuskyky laskee, mistä voisi seurata kohdealueilla, kuten gynekologisissa elimissä tai muualla limakalvoilla, sitkeitä, vaikeahoitoisia tulehdustiloja tai allergisoitumista.

Lääketieteen edustajan näkökulmasta hiivasyndrooman diagnostiikka on kyseenalaista, sillä markkinoilla ei ole tutkittuun tietoon perustuvia, tieteellisesti vahvistettuja testejä, joilla hiivasyndrooman kaltaista tilaa pystyisi luotettavasti osoittamaan. Osittain tämä liittyy siihen tosiasiaan, että jokaisen elävän ihmis­nisäkkään mikrobiomi on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki ja normaaliflooraan kuuluu luonnostaan haitalliseksi epäiltyjä mikrobeja. Kun puhutaan mikrobien luonnollisesta tasapainosta ja toisaalta niiden häiriötilasta, kyse on aina ainutlaatuisesta ja yksilöllisestä kokonaisuudesta.

Huomasit varmaan, että vastasin sinulle pitkän kaavan kautta. Taustat on tärkeää ymmärtää, jotta aihetta voi jäsennellä. Kysymyksesi perusteella on mahdoton sanoa, liittyvätkö mainitsemasi oireet toisiinsa vai ovatko ne itsenäisiä, toisistaan riippumattomia. Se on kuitenkin selvää, että jokainen voi pitää omasta mikrobiomisormenjäljestään hyvää huolta terveellisillä elintavoilla, aktiivisella elämänotteella ja stressin välttämisellä sekä kuitupitoisella, monipuolisella ruokavaliolla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.