Apu

Hermokipu: Kuinka hoidetaan ilman lääkkeitä? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 18.2.2021

Kysymys:

Miten neuvoisit hoitamaan niskan ja selän hermovauriokipua ­lääkkeettömästi? Olen kuullut aivoihin annettavasta stimulaatiohoidosta, joka poistaa kipuärsykettä. Miten hyvin se poistaa hermo- ja heijastekipua? Kuka sitä saa ja vaikuttaako asuinpaikka? Missä sitä olisi mahdollista saada? Lääkkeet on jo kokeiltu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kovin herkästi tuntuu hämärtyvän, että terveydenhuoltomme on maailman parasta. Meillä pääsee tasavertaisesti hoitoon niin rikas kuin köyhäkin. Monissa maissa esiintyy kyllä huippuosaamista eliittiklinikoilla, joihin tavallisella kansalla ei ole asiaa.

Kivun tehokkainta ­hoitoa on sen estäminen heti kättelyssä. Kipua aiheuttavat tilat tulisi hoitaa ripeästi. Hyvä esimerkki kivun mekanismeista on leikkaus, esimerkiksi lonkan tekonivelen asennus.

Ensin veitsen ­viillosta seuraa terävä kipu, jota hoidetaan puhtaalla kipulääkkeellä. Nopeasti mukaan tulee tulehduksen välittäjä­aineiden aiheuttama herkistyminen, jota vastaan käydään tulehduskipulääkkeillä. Väistämättä vaurioita saadaan myös kipuratoihin, mistä aiheutuu hermovauriokipu (neuropaattinen kipu), johon käytetään yleisimmin gabapentiiniä. Näitä kaikkia annetaan leikkauksessa vähitellen pois purkaen.

Kivun pitkittymisestä voi seurata poikkeavaa kivun käsittelyä ­keskushermostossa, jolloin tavanomaiset kipulääkkeet eivät tehoa. Stimulaattoria voidaan käyttää neuropaattisessa kivussa silloin, kun se jatkuu muista hoidoista huolimatta. Kyseessä on ihon alle asennettava laite, joka stimuloi selkäytimen hermoratoja. Näin pyritään estämään kipusignaalien etenemistä aivoihin. Stimulaattorilla voidaan saada aikaan kipualueen peittävä sähköväreilytuntemus, joka syrjäyttää kivun.

Arviolta 50–70 prosenttia potilaista on saanut helpotuksen kovimpiin hermovauriokipuihin. ­Tyypillinen potilas kärsii selkäleikkauksen jälkeisestä alaraajakivusta. Menetelmä ei poista kipua, vaan peittää sitä miellyttävämmällä tuntemuksella.

Elektrodijohdin asennetaan selkäydinkanavan epiduraalitilaan ja akku sijoitetaan ihon alle. Pakettiin kuuluu kauko­säädin. Hoidossa on koeaika. Stimulaattoreita asennetaan yliopisto- ja keskus­sairaaloissa sekä Ortonissa. Kyseeseen tulevat potilaat, joilla on vaikea neuropaattinen kipu, jota ei saada riittävästi kuriin muilla menetelmillä. Stimulaattori on hoidon täydentäjä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.