Tuulilasi

henkilöauton ....

Tapio Ketonen

Kysymys:

… bensatankit olivat ennen vallan peltisiä ja niihin saattoi kerääntyä kondenssivettä  kun autoa siirettiin lämpimästä sisätilasta ulkoilmaan (tai toisin päin)  talviaikana ….   miten nykyiset muovitankit, onko ilmiö sama ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kondenssivesi on peräisin ilmasta. Jos säiliö on kylmempi kuin ulkoilma, kosteus tiivistyy pintaan ulkopuolelle. Jos taas säiliö eli siinä oleva aine on lämpimämpää kuin ulkoilma, tiivistyminen tapahtuu säiliön sisäpinnalle. Ratkaisevaa on säiliössä olevan ilman määrä ja kosteus.Pelti johtaa lämpöä paremmin kun muovi, joten muovisäiliössä tiivistymistä tapahtuu hieman vähemmän.

Yleensä nykyisin polttonestesäiliön tuuletus tapahtuu aika lailla rajatusti, eli pienet paine-erot eivät vielä saa ilmaa virtaamaan sisään tai ulos. Ilmaa pitää kuitenkin säiliöön päästä korvaamaan moottoriin pumpattua polttonestettä. Periaatteessa mitä täydempi säiliö on, sitä vähemmän sinne mahtuu ilmaa ja sen mukana kosteutta.

Julkaistu: 23.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.