Tuulilasi

Henkilöautojen maavara

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko suomessa, laissa tai lain soveltamisohjeissa määräyksiä henkilöautojen maavarasta?  Onko mahdollisesti maakohtaisia määräyksiä  Esim. WW Golfissa on niin pieni (8-9 cm), että sillä ei suomessa voi ajaa kuin hyvillä asfaltoiduilla valtateillä. Ei puhettakaan menemisestä metsäisille hiekkateille (marjaan, sieneen, suunnistamaan ym).  Auton ajaminen kaupungissa kerrostalon pihasta ajotielle aiheuttaa pohjakosketuksen, paikoitus kaupungissa päin jalkakäytävää kolauttaa matalan keulan jalkakäytävän reunaan jne.  Henkilökohtaiseti en voi ostaa autoa, jossa maavara on alle 12 cm, mieluumin maavara vähintään 15 cm. Autokauppiaat puhuvat ja näyttävät prosyyreissä auton eri mittoja, mutta maavaraa tiedusteltaessa ei saa edes vastausta kun pitkän tinkimisen jälkeen.  Miksi näin? Ei kai ilmanvastus/ polttoaineen kulutus ole niin tärkeitä, että auton maavarasta ja myös sisäkorkeudesta tulee tinkiä kohtuuttomen paljon!

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli oikein muistan, maavaran pitää olla vähintään 8 cm. Maavaralle tarvitaan minimiarvo, koska ajoteiden laadulle tarvitaan jonkinlaiset rajat. Mikäli auto vaurioituu yleisen tien rakenteiden tms. johdosta, vaikka auto täyttää maavaran osalta minimivaatimukset, korvausvastuu on tienpitäjällä.

Aikanaan kun Mini (se ensimmäinen ja ainoa oikea) tuli markkinoille, sen maavaraa pidettiin uskomattoman pienenä, sehän oli vain viisi tuumaa eli vähän yli 12 cm. Volkswagen tosiaan tekee autoja, joissa maavaraa on vain 8-9 cm. Niissä on myös paljon suurempi raideleveys ja akseliväli kuin vanhassa Minissä, joten mataluudesta on melkoisesti haittaa.

Ilmanvastus on tärkeä asia valmistajille, koska sitä pienentämällä voidaan vähentää kulutusta ja CO2-päästöjä. Niiden pienentäminen on tällä hetkellä valmistajien ykkösasia, sillä EU:n vaatimukset uhkaavat käydä valmistajille kalliiksi, jos CO2-päästöjen alemtaminen ei onnistu.

Suomessa pieni maavara on erityisen hankala talvisten lumikelien ja maaseudun huonojen teiden takia. Lisäongelmia tuottavat mökkitiet, joilla maavara ensiksi aiheuttaa ongelmia.

Julkaistu: 5.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.