Terveys ja hyvinvointi
Pistävä kipu tuntuu kyljessä – Hengitys ja tietyt liikkeet sattuvat – Voiko syy olla selässä?
11.1.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Minulla on tuntunut pistävää kipua oikeassa kyljessä. Tietyt liikkeet sattuvat, ja syvä sisäänhengitys tuntuu. Johtuvatko oireet selän ongelmista?

Vastaus:

Jos oireilua ei ole edeltänyt loukkaantuminen etkä ole äskettäin sairastanut hengitysinfektiota, kyseessä voi olla rintarangan alueen pienten nivelten eli fasettinivelten lukkotila. Rintarangan alueen fasettikivut voivat tuntua hengityksen aikana ja säteillä rintakehään varsinkin, jos kylkiluiden ja rintarangan väliset liitokset lukkiutuvat.

Fasettiniveloireita hoidetaan selkärangan liikkuvuutta parantavilla harjoituksilla ja tarvittaessa kipulääkkeillä. Mobilisaatiosta tai manipulaatiosta eli nikamakäsittelystä voi olla hyötyä, jos kipu ei lievity aktiivisilla liikkuvuusharjoituksilla. Myös kylmä- tai lämpöhoidosta voi olla hetkellistä apua kipuun ja lihasjännitykseen. Tarkemman syyn selvittämiseksi kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.