Apu Terveys

Minulla on välillä hengenahdistusta ja lapaan säteilevää ylävatsakipua, mutta sydänfilmissä kaikki näytti normaalilta – Mitä pitäisi vielä tutkia? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 14.2.2023

Kysymys:

Olen 60-vuotias nainen. En tupakoi ja muutenkin yritän elää terveellisesti. Laihduttaa voisin muutaman kilon. Minulla on ollut jonkin aikaa oireita, jotka voisivat sopia sydänvaivoiksi. On puristusta palleassa, hengen­ahdistusta, pahoinvointia ja ylävatsassa kipua, joka tuntuu myös lapojen puolella. Oireita tulee kuitenkin vain ajoittain. Minulta on kerran otettu sydänfilmi, jossa ei näkynyt mitään erikoista. Riittääkö sydänfilmi tutkimukseksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkärin työkalut ihmisen tutkimisessa ovat haastattelu, kuuntelu, katselu ja tunnustelu sekä näiden ohjaamana muut selvitykset, kuten laboratoriokokeet ja röntgentutkimukset. Haastattelun eli taustojen ja oireiden selvittelyn perusteella saadaan usein jo aika hyvä käsitys ongelmasta, mutta yleensä tarvitaan muitakin tutkimuksia.

Rintakehän alueella on sydämen lisäksi paljon muitakin oireiden aiheuttajia, kuten keuhkot, ruokatorvi ja vatsalaukku sekä lihaksia ja rustoliitoksia. Ylävatsan alueella sijaitsevat maksa, perna ja suuri osa paksusuolta. Mahdollisia tuntemusten lähteitä on siis monia. Sepelvaltimotaudin oire on yleensä laaja-alainen kipu, puristus, ahdistus tai pakahduttava olo. Tuntemus voi säteillä yläraajoihin, leukaperiin tai selän puolelle. Oire ilmaantuu yleensä rasituksessa ja helpottaa levossa.

Kun pohditaan sepelvaltimotaudin mahdollisuutta, huomioidaan myös sepelvaltimotaudin todennäköisyys kyseisellä ihmisellä. Jos henkilöllä on paljon valtimotaudin vaaratekijöitä, kuten tupakointi, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli tai diabetes ja edellä kuvailtu oireisto, sepelvaltimotauti on oireiden taustalla hyvin mahdollinen. Jos vaaratekijöitä ei ole, kyseessä on nuorehko henkilö ja oireistossa muunlaisia piirteitä – oireet esimerkiksi lisääntyvät levossa, mutta helpottavat rasituksessa – kannattaa etsiä jotain muuta kuin sydänperäistä syytä.

Tavallisesta lepo-EKG:stä näkee paljon asioita, mutta sillä ei pysty poissulkemaan sepelvaltimotautia. Jos on syytä epäillä sepelvaltimotautia, tarvitaan lisätutkimuksia. Sellainen voi olla kuntopyörällä suoritettu rasituskoe tai nykyisin yhä useammin sepelvaltimoiden tietokonekuvaus.

Joskus tehdään heti ensimmäiseksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli angiografia.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.