Apu

Hengenahdistukseen ei ole löytynyt syytä tutkimuksissa – kurkku on kipeä, lääkkeet eivät auta – mistä voi olla kyse? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 8.12.2021

Kysymys:

Olen 50-vuotias nainen, 168 cm ja 78 kg. En tupakoi ja alkoholia käytän harvoin. Olen väsynyt oireisiini, koska niihin ei löydy syytä eikä apua. Minulle on tehty vatsalaukun tähystys, jossa todettiin väljä portti. Närästystä ei ole, mutta kurkku on kipeä koko ajan. Hengenahdistus on kovaa, eivätkä lääkkeet auta. Sitä on koko ajan – kuin kissa istuisi rinnan päällä. Pieni rasitus aiheuttaa yskimistä ja sydämensykkeen nousun. Keuhkoissa muljahtelee, mutta keuhkokuvia ei ole otettu. Sydän on tutkittu ja on ok. Ajoittain syke nousee ­joksikin aikaa ilman syytä. Nenästä tulee paksua keltaista limaa joka aamu, muulloin paksua kirkasta limaa. Yskin limaa päivittäin. Poski on kipeä usein, samoin silmä. Nenä ja poskiontelot on tutkittu, samoin silmät ja hampaat. Väsyttää koko ajan. Hb on 143, ferritiini 26. Ei astmaa eikä allergioita. Jalkoja särkee joka yö niin, etten saa unta. Lääkkeet eivät auta. Vatsantoiminta on ok, mutta epänormaalia jo vuosien ajan. Noudatan laktoositonta ruoka­valiota. Keliakiaa ei ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Laitat minut tiukkaan rakoon. Luettelet oireita, jotka voisivat aiheutua sen tuhannesta syystä. Tutkimuksia on tehty kohtuullisesti, mutta vaivoille ei ole löydetty selitystä eikä helpotusta. Uskon kuitenkin, että diagnooseja on asetettu.

Ymmärrät varmaan, ettei tässä ole mahdollista kuin pintapuolisesti kommentoida.

Potilaan tutkimus aloitetaan huolellisella haastattelulla, sillä vain ­potilas tietää, miltä hänestä tuntuu. Kun häntä on kuultu ja hän on tullut ymmärretyksi, siirrytään aistienvaraiseen tutkimukseen, jossa käytetään apuna pienimuotoisia välineitä, kuten stetoskooppia.

Vasta sen jälkeen harkitaan todennäköisyyksien perusteella, millaisia kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksia tarvitaan.

Etenemisessä käytetään poissulkumenetelmää. Tutkijan tulee olla avarakatseinen eikä kulkea liikaa omien mieltymystensä mukaisesti. Viisikymmentä vuotta sitten meilläpäin sanottiin, että vaikka lähettäisi Kinkomaalle (keuhkosairaala) heinäseipään, kyllä ne siitä astman löytäisivät. Tämän vuoksi yleislääkärin arvio on alkuvaiheessa tärkeä.

Väsymys voi aiheutua mistä tahansa. Kertomuksesi perusteella lähtisin sulkemaan pois uniapnean, diabeteksen, kilpirauhasen vajaatoiminnan, depression, ahdistuneisuushäiriön, fibromyalgian, lisäkilpirauhasen liikatoiminnan ja hieman laajennetuilla verikokeilla muun muassa munuaisten ja maksan sairaudet. Koska hemoglobiinisi on naiselle erinomainen, ferritiini 26 ei selitä väsymystä. En voi välttyä tunteelta, että kokeita lienee otettu kattavasti.

Sydänsairaus olisi jo huomattu

Kuvaamasi hengenahdistuksen intensiteetti hämmentää. Keuhkot kuunnellaan ja ne kuvataan röntgenissä ja tarvittaessa tietokoneella. Niiden toimintaa selvitetään spirometrialla, PEF-seurannalla, rasitustutkimuksella ja tarvittaessa ­keuhkolääkärin käyttämillä tarkemmilla testeillä. Kaiken aikaa vaivaava hengenahdistus aiheutuu tuskin sydänsairaudesta, koska se olisi kyllä jo huomattu. Jos tätä halutaan tutkia, kyseeseen tulevat kuuntelu, sydänfilmi, rytminseuranta, rasitustutkimus, ultraääni ja sepelvaltimoiden varjoainetutkimus.

Kurkun kipeytyminen voisi olla refluksin tekosia eli johtua väljästä vatsanportista. Säryt mukaan lukien monet oireesi voisivat selittyä fibromyalgialla. Kerrot vatsantoimintasi ­olevan ok, mutta epä­normaalia vuosien ajan. Tämä kuulostaa ristiriitaiselta. Voisiko kyseessä olla ärtyvän suolen oireyhtymä?

Et kerro tarkemmin tutkimuksista, diagnooseista ja työkyvystäsi, joka on oireistosi perusteella keskeistä. On mahdollista, että Sinua on käytetty kuntoutustutkimuksessa. Se olisi erinomaista, koska silloin potilaan tutkivat tarvittaessa eri alojen spesialistit. Lisäksi tilanne kartoitetaan myös psyykkisesti ja sosiaalisesti, siis kokonaisvaltaisesti. Sitä otetta tapauksessasi tarvitaan mitään vaihtoehtoa etukäteen pois sulkematta. Taustalla voi piillä useampia syitä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.