Terveys ja hyvinvointi
Pallolaajennus tehtiin seitsemän vuotta sitten – Miksi hengenahdistus iskee, kun kävelen ylämäkeen?
Julkaistu 4.5.2023
Apu

Kysymys:

Minulle on tehty vuonna 2016 pallolaajennus, jossa laitettiin kaksi stenttiä yhteen suoneen. Nyt vaivana on täydellinen hyytyminen, kun kävelen ylämäkeen. Hengenahdistus on voimakasta. Astma on suljettu pois. Mikä neuvoksi? Kunnosta ei jää kiinni.

Vastaus:

Sinulla on sepelvaltimotauti, jota on hoidettu pallolaajennuksella. Kyseessä on krooninen sairaus, jonka hoito on elin­ikäistä. Kun sepelvaltimotauti on onnistuneesti todettu, sitä on mahdollista ­hoitaa tehokkaasti.

Potilaan ennusteen ratkaisee se, miten hyvin tautia hoidetaan. Tärkein ennusteeseen vaikuttava yksittäinen tekijä on tupakanpolton lopettaminen, jos potilas polttaa. Luonnollisesti hänen tulee noudattaa valtimoystävällistä ravitsemusta. Paras on kasvisruokavalio, toiseksi paras Välimeren ruokavalio, ja hyvä on myös suositeltu ruokavalio. Tietenkin pitää ­liikkua. Pahanlaatuinen kolesteroli pitää pudottaa lääkkein alle 1,4:n, ja jos tauti uusii, lukeman pitää olla alle 1 millimoolia litrassa. Luonnollisesti mahdollisen diabeteksen tai verenpainetaudin pitää olla tasapainoissa. Lisäksi täytyy käyttää pientä aspiriiniannosta.

Koska Sinulla on huomattava rasitushengenahdistus, todennäköisintä on, että sepelvaltimotautisi on aktivoitunut. Lääkäriin tulee lähteä viivyttelemättä. Hän kuuntelee sydämesi ja keuhkosi, tarkistaa verenpaineesi sekä vaivaa laboratoriota vähintään parin analyysin verran.

Jos löytyisi sydämen vajaatoiminta, sydänlääkäri eli kardiologi tutkisi sitä ­ultraäänellä. Joka tapauksessa sen syyn selvittäminen vaatisi sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen, sillä tuskin Sinulle on niin pahaa läppävikaa kehittynyt, että se pelkästään selittäisi mahdollisen vajaatoiminnan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.