Apu

Kuluuko helteellä hikoillessa tavallista enemmän energiaa? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 19.6.2022

Kysymys:

Onko urbaanilegendaa, että kuumalla säällä kuluttaa enemmän energiaa hikoilun vuoksi? Olisi kovin mukavaa, jos voisi vain hikoilla ylimääräistä rasvaa pois! Entä vaikuttavatko sää ja lämpötila siihen, miten energiaa kuluu liikunnan aikana – onko siis eroa, käveleekö pakkasella vai helteellä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hikoilu ei lisää kalorien polttamista. Urbaanilegenda lienee yhteydessä siihen tosiasiaan, että kun kehoa rasitetaan reippaasti ja kuluu runsaasti energiaa, ihminen myös hikoilee – toiset enemmän ja toiset vähemmän. Pelkkä hikoilu itsessään ei kuluta enemmän energiaa, jos vaikkapa vain istuu aurinkotuolissa, uunin edessä tai saunan lauteilla. Niin yksinkertaista tai helppoa painonhallinta ei sentään ole.

Keho pyrkii säilyttämään 37 asteen ­lämpötilan, ja tähän järjestelmään ulkopuolelta tuleva energiamuutos täytyy kompensoida joko hikoilemalla tai energiaa polttamalla. Sekä kuuma että kylmä ilma tuovat haasteita elimistön lämmönsäätelyjärjestelmälle. Keho kyllä kuluttaa energiaa yhtä lailla kuumassa ja kylmässä. Helteellä aineenvaihdunta tehostuu ja energiankulutus hieman kasvaa. Kylmässä energiankulutus kasvaa helteeseen verrattuna suhteessa enemmän.

Kylmässä säässä ihminen kuluttaa energiaa lämmön tuottamiseen. Lämmöntuotantoon vaikuttavat myös muut ulkoiset tekijät, kuten ilmankosteus ja tuulen nopeus. Lämmöntuotannon ­lisääminen kasvattaa yleensä myös ­ruokahalua ja lisää syömistä. Tutki­mukset ovat osoittaneet, että tämän ­seurauksena moni pikemminkin lihoo kuin laihtuu talven aikana.

Työpaikan lounaalla on liiankin helppoa ottaa myös jälkiruokaa. Onko terveydelle haitallista, jos syö jälkiruoan ainakin joka arkipäivä? Kertyykö kiloja automaattisesti lisää? Kuinka paljon eroja vaikkapa pullalla ja jälkkärirahkalla on terveyden kannalta?

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.