Apu

Helikobakteerin häätö epäonnistunut jo kolme kertaa – Miten tästä eteenpäin? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 13.1.2021

Kysymys:

Minulle on tehty jo kolme häätöhoitoa, mutta helikobakteerin poisto ei ole onnistunut. Miten tästä edetään? Onko järkevää tehdä vielä neljäs häätö?

Näytä vastaus

Vastaus:

Häätö on raju komento, olivatpa sen syy ja oikeutus mitä tahansa. Esiintyy kuitenkin tilanteita, joissa toimenpide todentuu välttämättömäksi. Suomessa helikobakteeri-infektion esiintyvyys on vuosina 1915–1935 syntyneillä 70–50 prosenttia, vuosina 1955–1975 syntyneillä 35–15 prosenttia ja vuoden 1990 jälkeen syntyneillä alle 10 prosenttia (Jari Koskenpato). Tämä kertoo hygienian parantumisesta. Tulehdus on yleensä oireeton, mutta 10–15 prosentilla se voi johtaa maha- tai pohjukaissuolihaavaan. Mahasyövän vaara lisääntyy 2–6-kertaiseksi.

Helikobakteeri häädetään maha- ja pohjukaissuolihaavapotilailta aina. Häätöä suositellaan tavattaessa myös alle 50–55-vuotiaille epämääräisiä ylävatsaoireita poteville, joilla ei ole hälyttäviä oireita ja joita ei ole tähystetty. Lisäksi infektio hoidetaan epäselvässä raudanpuuteanemiassa.

Häädön onnistuminen kontrolloidaan hengitystestillä tai ulostenäytteellä vähintään kuukausi hoidon päättymisestä. Onnistumisprosentti on 80, joten et ole yksin. Tupakointi heikentää tulosta. Jos toinenkin kuuri epäonnistuu, potilas on syytä lähettää lappu kaulassa gastroenterologille, jolloin mietitään hoidon välttämättömyyttä ja vielä mahdolliset lääkekombinaatiot, toteaa Koskenpato.

Vatsa- tai pohjukaissuolihaava (ulkustauti) liittyy helikobakteeri-infektioon tai tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa vatsalaukun eritteen takaisinvirtaus ruokailuputkeen (refluksi) ja niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva, jonka helikohoito vaikuttaa vain vähän itse oireiluun. Helikopositiivinen ulkustauti ja sen mahdolliset seuraukset, atrofinen gastriitti, pernisiöösi anemia ja syöpäriski, eliminoituvat onnistuneella häätöhoidolla.

Jos häätö ei onnistu, esimerkiksi lihavuusleikkaukseen ei ryhdytä. Bakteeri on senioreilla oireettomana varsin yleinen, joten ei kannata viskata kirvestä kaivoon.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.