Tuulilasi

Hätäjarru valot?

Hätäjarru valot?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Citroeen xsara picasso 2008 (puuttui listalta!) Jarruvalojen hätä toiminto  poistettu heti uutena,määräys? Minkä takia kun näyttäisivät kuuluvan uusiin autoihinkin. Ei tietoa olisiko vilkkuvat vai minkä systeemin kun ei käytössä. Onko määräykset muuttuneet? Vai mikä lienee ollut syy poiskytkentään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Syy on se, että ranskalaisissa autoissa hätäjarrutuksissa kytkeytyvät toimintaan normaalit hätävilkut. Tämä kytkentä on EU-direktiivin vastainen. Tiedustelin taannoin asiaa Trafista ja sain tällaisen vastauksen:

Tieliikennelaissa säädetään lähtökohtaisesti ajoneuvojen käytöstä ja ajoneuvolaissa ajoneuvojen teknisistä vaatimuksista. Tavallisen hätävilkkukytkennän päälle kytkeytyminen jarrutuksen yhteydessä ei ole sallittua E-48 mukaan.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:135:0001:0078:FI:PDF

Kohdassa 6.23 säädetään vapaaehtoisesta hätäjarrutuksen ilmaisimesta mikä on lisätty säädökseen 2007 kesällä (katso linkki). Sen jälkeen on voitu myöntää tyyppihyväksyntiä, missä on kyseinen ominaisuus.

Tuota ennen kyseinen toiminto oli sallittu monissa maissa tietyin ehdoin. Tämän tyyppisissä asioissa tulee helposti ongelmia, kun suuret automarkkinat ovat sallineet tyyppihyväksynnästä poikkeavia ratkaisuja.

Automaattisesti päälle kytkeytyvät hätävilkut eivät ole koskaan olleet EY-tyyppihyväksynnän mukaiset. Kyseisen kytkentä on ollut sallittu Saksassa ja muutamissa muissa isoissa automaissa. Tämän takia iso osa tuotannosta on poikennut varsinaisista EY-tyyppihyväksynnän vaatimuksista. Kyseinen kytkentä ei ole ollut aiemmin tai nyt Suomessa hyväksytty.

Hätäjarruilmaisimessa vilkkujen taajuus on 4Hz eli noin nelinkertainen tavallisiin hätävilkkuihin nähden. Kyse on tavallaan jalostetusta versiosta tuon automaattisen hätävilkkukytkennän osalta. Eli ainoastaan 6.23 kohdan mukainen kytkentä on sallittu, ei perinteinen Keski-Euroopassa käytetty kytkentä. Uudessa autossa voi hyvin olla kumpi tahansa noista vaihtoehdoista.

Julkaistu: 16.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.