Apu

En yhtäkkiä enää haista enkä maista - mikä avuksi, Kiminkinen?

KuvatGetty Images
Julkaistu: 21.10.2019

Kysymys:

Joulupöydässä ihmettelin, että onpas mautonta ruokaa, kunnes huomasin, etten maista enkä haista mitään.

Olin yskinyt yli kaksi kuukautta. Keuhkot ja poskiontelotkin oli kuvattu. Joulun pyhinä oli kolme päivää kuumeilua (jota minulla ei ole ollut 45 vuoteen).

Nyt olen ollut kohta kuusi kuukautta ilman maku- ja hajuaistia. Saankohan ne joskus takaisin? Voisiko niiden palautumista jotenkin edesauttaa? Teen ja tykkään maukkaasta (terveellisestäkin) ruoasta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Totesit asian klassisesti. Hajuaistin häiriöt tulevat usein esiin potilaan kokemana makuaistin heikentymisenä.

Annat selväpiirteisen vinkin: olit potenut hengitystieinfektiota jo kahden kuukauden ajan. Se oli johtanut keuhkojen ja poskionteloiden röntgenkuvaukseen, kuten hyvään tutkimusprotokollaan kuuluu. Lisäksi mainitsit kuumeilun.

Yleisin syy haju- tai makuaistin häiriöihin on nenän ja sivuonteloiden alueen limakalvoturvotus ja viruksen aiheuttama vaurio. Limakalvoturvotus estää hajuaistimuksen kulkua, mutta virusinfektio voi myös vaurioittaa hajuhermoa. Allergia on yleinen limakalvoturvotuksen aiheuttaja – samoin krooninen nuha ja nenäpolyyppitauti.

Seuraavaksi yleisin syy on pään alueen vamma. Etenkin takaraivoon kohdistuvat iskut saattavat aiheuttaa hajureseptorisolujen aksonien vioittumisen, jolloin hajuttomuus on usein pysyvää laatua. Myös vanheneminen aiheuttaa eri toimintojen pätkimistä, eikä tupakointikaan ole asialle eduksi.

Kallonsisäiset prosessit ja neurologiset sairaudet voivat tuoda yhtenä oireenaan hajuaistin häiriöitä. Joskus ne voivat enteillä neurodegeneratiivia aivosairauksia (Parkinsonin ja Alzheimerin tauti). Niitä ei nyt kuitenkaan kannata alkaa pelätä. Niin ei tietenkään käy kaikille hajuttomille, eikä asialle sitä paitsi voisi tehdä mitään etukäteen.

Pitkä lista hajuhäiriöiden mahdollisista syistä jatkuu sisältäen lähes kaiken maan ja taivaan väliltä: synnynnäinen hajuaistin puutos, endokrinologiset sairaudet, hormonaaliset ja psyykkiset syyt, toksiset aineet, huono ravitsemus, nenään niistelty kokaiini, vino pino lääkkeitä, nenän ja kallonpohjan leikkaukset, jne. Kukaan ei pysty selvittämään kaikkia syitä.

Vaikka lääkärin tulee tuntea harvinaisuudet, pitää muistaa, että ne yleisimmät syyt ovat aina todennäköisimpiä. Tapauksessasi sen täytyy olla infektio. Tulehduksen jälkeen hajuaisti palautuu monella ainakin osittain ajan kuluessa. Aikaa ei mainita yksikön tarkkuudella, ja odottavan aika on tunnetusti pitkä.

Odotellessa suositellaan hajuharjoittelua, jolla voidaan parantaa ja nopeuttaa aistin palautumista. Se tulisi aloittaa mahdollisimman pian infektion jälkeen. Ehdotettuja tuoksuja ovat ruusu, eukalyptus, sitruuna ja neilikka. Jokaista tuoksua tulee haistella intensiivisesti 10 sekunnin ajan, jonka jälkeen pidetään 10 sekunnin tauko ja siirrytään seuraavaan. Koko sarja toistetaan kertaalleen. Harjoitus tehdään aamulla ennen aamupalaa ja illalla ennen nukkumaanmenoa, säännöllisesti kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen jatketaan neljällä uudella tuoksulla (esim. mentoli, mandariini, tee, timjami, rosmariini ja salvia).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.