Tuulilasi

H15 polttimo

H15 polttimo

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko H15 kaksivalolamppu vag:n keksintö, käyttääkö sitä muutkin merkit. Hintaa ainakin osataan laittaa, vaikka polttimon rakenne muistuttaa hyvin pitkälti H4:sta, 15w/55w tehoilla. Osram näyttäis olevan ainoa valmistaja tällä hetkellä.Kyseessä siis halogen lamppu, jolla tehdään päiväajovalo sekä kaukovalo.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleensä nuo autojen uudet innovaatiot syntyvät yhteistyössä autotehtaan ja alihankkijan eli osatoimittajan kanssa. Autotethtaan taholta esitetään toivomus jostakin, ja osatoimittaja kehittää tuotteen yleensä yhdessä autonvalmistajan kanssa valmiiksi. Ajovalopolttimoiden kohdalla prosessia pitkittää vielä se, että polttimoille pitääensiksi saada aikaan hyväksyntävaatimukset, ja tarvitaan myös hyväksynnät polttimoita käyttäville valonheittimille.

H15-polttimoita valmistavat Osramin lisäksi ainakin Philips ja Sylvania, mutta varsinainen hintaromahdus tulee vasta sitten, kun kaukoidän valmistajat tulevat kuvioihin mukaan. Samanlainen tilanne oli aikoinaan H7-polttimon tullessa. Aluksi polttimot maksoivat jopa yli sata markkaa kappale, ja lisäksi niiden lestävyys oli kelvoton. Nyt hinta on laskenut muutamaan euroon.

Sinänsä H15 on esimerkki sitä, miten autotehtaan tuotannon suoraviivaistaminen kehittää tarpeettomia uusia tuotteita. Ilman H15-polttimoita huomiovaloille pitäisi asentaa erilliset polttimot, ehkä peräti erilliset valonheittimet. H15 käyttää tähän tarkoitukseen kaukovalonheitintä. Käyttäjän kannalta uusi polttimomalli merkitsee vain korkeampia käyttökuluja. Jos toinen lanka palaa, koko polttimo on uusittava. Tehtaalla yhden polttimon asentaminen vaatii vähemmän aikaa kuin kahden eri kokoisen.

Julkaistu: 28.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.