Apu

Gynekologilla käynti pelottaa – Papa-testi sattui viimeksi – Miten pääsen yli pelosta? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

Julkaistu: 10.10.2020

Kysymys:

Pelkään hirvittävästi käydä gynekologilla. Viimeksi tehty papa-testi sattui. Minulle on sanottu, että emättimeni on jotenkin taaksepäin ja on vaikea nähdä. Ahdistaa myös, että sairastun johonkin gynekologiseen tautiin eikä sitä löydetä, koska en käy koskaan tutkimuksissa. Miten pääsisin yli tästä pelosta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Onpa ikävää, että sinulla on huono kokemus gynekologisesta tutkimuksesta. Gynekologiassa liikutaan intiimillä alueella, ja huonot kokemukset voivat tosiaan aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia. Papa-näytteen ottajalla on voinut olla huono päivä tai hän on voinut olla kokematon. En usko, että emättimesi anatomiassa on mitään erityistä, mutta jos se huolettaa, jo siksikin olisi hyvä ratkaista pelko-ongelmasi.

Pelon käsittely on yksilöllistä. Tutkittavan toiveiden kuunteleminen on tärkein edellytys tutkimuksen onnistumiselle siten, ettei siitä jää huonoa kokemusta.

Aina tutkimus ei edes ole välttämätön. Esimerkiksi nuorilla raskauden ehkäisy voidaan yleensä aloittaa ilman gynekologista tutkimusta.

Gynekologilla käynti ei ole välttämätöntä, jos ei ole mitään gynekologista vaivaa. Monet naiset haluavat kuitenkin käydä tarkistuksissa säännöllisesti, vähän samoin kuin käydään hammaslääkärissä. Kun vastaanotolle on tultu oireiden vuoksi, tutkimus yleensä tuo lisävaloa syytä etsittäessä. Oireisessa tilanteessa myös se, että kliinisessä tutkimuksessa ei löydy mitään, on merkittävä tieto.

Mielestäni sinun kannattaisi käydä keskustelemassa pelostasi ammattilaisen kanssa. Esimerkiksi oman terveyskeskuksen kätilö tai terveydenhoitaja voisi olla oikea henkilö. Voit myös varata etävastaanottoajan gynekologille. Yhdessä ammattilaisen kanssa voisit miettiä, mikä olisi paras tapa lähestyä ongelmaa.

Vastaanotolla pelko kannattaa tuoda rohkeasti esiin. Gynekologinen tutkimus voidaan suorittaa hitaasti ja rauhallisesti tutkittavaa kuunnellen. Erittäin tärkeää on hyvä kommunikaatio koko ajan niin, että sekä tutkittava että gynekologi tietävät, mitä tapahtuu. Gynekologi voi kertoa ennen kliinisen tutkimuksen aloittamista, mitä tutkimus pitää sisällään, ja lisäksi tutkimuksen aikana pitää tutkittavaa ajan tasalla siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tutkittava voi ilmoittaa, jos jokin tutkimuksessa sattuu. Hän voi myös kertoa, jos toivoo, että tutkimus lopetetaan, jolloin se lopetetaan. Joskus pelkopotilas ei missään nimessä ole halunnut tietää, mitä tapahtuu – sekin käy.

Tärkeintä on, että tutkittava tuo vastaanoton aikana omat ajatuksensa ja tunteensa esille ja tulee kuulluksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.