Tuulilasi

GPS-navigaattorien yhteys saattaa heikentyä ikkunoiden tummennuskalvoista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen harkitsemassa autoni ikkunoiden tummennutamista Suntek-kalvolla. Olen kuitenkin kuullut, että jotkin kalvot (metallia sisältävät) voivat aiheuttaa ongelmia esim. autoradion (jos antenni takalasissa – autossani antenni taitaa olla takasivulasissa) ja autonavigaattorin toiminnalle (yhteys heikkenee gps-satelliittiin). Onko tässä väitteessä perää, vai voiko antaa huoletta tummentaa takaikkunat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Gps-vastaanotto on metallia sisältäville kalvoille hyvinkin arkaa. Joidenkin autojen tuulilasit ovat lämpösäteilyä pois heijastavia, ja näiden lasien läpi esimerkiksi gps-navigaattorien toiminta tahtoo olla heikkoa. Olemme todenneet, että käýttämämme gps-tekniikkaa käyttävä tuulilasiin kiinnitettävä mittalaite ei esimerkiksi Citroën Xsapra Picassossa toimikunnolla ilman erillisen ulkoanetnnin käyttöä.

Jälkikäteen liimattavista kalvoista ei gps-navigaattoreille aiheudu ongelmia, koska kalvoja ei saa liimata tuulilasiin eikä etusivuikkunoihin.

Radion toiminnalle kalvo todennäköisesti aiheuttaa vähemmän vaikeuksia. Antennihan jää kalvon ulkopuolelle.

Julkaistu: 17.4.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.