Tuulilasi

Golfin tuulilasinpyyhkimet kuluttavat tavallista enemmän lasia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Käytössä on kaksin kappalein Golf V -autoja. Toisella autolla on takanaan reilut 30 000 km, ja toisellakin vasta kymppitonni.

Nyt keväällä auringon häikäistessä matalalta on molempien autojen tuulilaseissa nähtävissä kuljettajan puoleisen pyyhkijän pään hiomat jäljet.

Kokemus on osoittanut, että “sumuttavat” tuulilasin pesimet jaksavat vaivoin heittää talviseosta tuulilasin yläreunaan säätöyrityksistä huolimatta, kesällä tilanne on toki parempi. Pesunestettä on yritetty annostella vähintäänkin riittävästi.

Kummastakin autosta löytyvä sadetunnistin on hitaimmasta asetuksesta huolimatta liiankin herkkä hinkaten välillä lähes kuivaa lasia.

Ihmettelen tuulilasien nopeaa kulumista. Luin V-Golfin käyttötestinne, tuulilasi ilmeisesti oli teillä taipaleen jälkeen kunnossa.

Johtuuko lasin nopea kuluminen kuljettajasta, pehmeästä lasista, tuulilasin pesimistä, väärästä pesuaineesta, väärästä seoksesta, pyyhkimistä vai mistä?

Uskoisin, että VW toteaa mielestäni nopean kulumisen “normaaliksi”.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuskinpa se kuluminen ainakaan kuljettajan pistävästä katseesta johtuu. Kyllä ne sumuttavat suuttimet lienevät perussyy,

Suomen talvisissa kurakeleissä lasille tulee huomattavasti enemmän hienoa kivipölyä kuin Keski-Euroopassa. Tästä saamme kiittää nastarenkaita. Hieno kivipöly on tehokasta hiomajauhetta, ja liian pieni vesimäärä tekee siitä hiomatahnaa.

Suurempi vesimäärä olisi se pelastus. Kunpa edes puolet lasinpesun yhteydessä ajovaloille yleensä turhaan lentävästä pesunesteestä saisi menemään lasille.

VW tai yleensäkään saksalaiset eivät piittaa pätkän vertaa suomalaisissa olosuhteissa ilmenevistä ongelmista. Ensinnäkin saksalainen tietää kaiken muita paremmin, ja toiseksi Suomi on niin pieni markkina-alue, ettei täkäläisiin ongelmiin kannata tuhlata aikaa eli rahaa. Vasta jos ongelma on sitä luokkaa, että viranomaiset ryhtyvät puuhaamaan tyyppihyväksynnän peruuttamista, suurempiin toimiin ryhdytään.

Perustavaa laatua oleva muutos eli suuttimien muuttaminen kunnollisiksi olisi tietenkin paras ratkaisu ongelmaan, mutta sekin on hykyisten designsuuttimien kanssa aika vaikeaa. Yleensä asennus on vaikeaa, ja lopputulos on epätyydyttävä ainakin ulkonäöllisesti.

Julkaistu: 24.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.