Tuulilasi

ford mondeo mk2

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikähän mahtaa olla vikana kun mondeo pysyy heikosti käynnissä tyhjäkäynnillä ja kun tulee risteykseen ja painaa kytkimen pohjaan niin auto sammuu? Uudet tulpat vaihdettu öljynvaihdon yhteydessä ja alkoi reistailemaan sen jälkeen, mutta vika tuskin tulpissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos vika ilmaantui tulppien vaihdon jälkeen, yksi mahdollisuus on, että tulpan johdoissa olisi vikaa. Radiohäiriöiden poistamiseksi johdot ovat vastusmallisia, ja jos vastus kasvaa esimerkiksi johtoon tulleen katkoksen takia, se voi johtaa kipinän heikkenemiseen. Tyhjäkäynnillä seos ei välttämättä ole koko ajan sellainen, että se syttyisi aivan heikolla kipinällä. Tulpanjohtojen uusiminen ei ole huono ajatus, jos noin vanhassa autossa on alkuperäiset johtimet.

Toki nämä kipinäongelmat tulevat useimmin esiin kovemmalla kuormituksella. Kun paine palotilassa kasvaa, tarvitaan suurempi jännite kipinän syntymiseen. Tällöin ennen kaikkea mahdollisuus läpilyönteihin eli kipinän karkaamiseen ennen sytytystulppaa runkoon kasvaa.

Vika voisi olla myö tyhjäkäynnin säätömoottorissa. Kyseinen laite päästää ilmaa kaasuläpän ohi tarpeen mukaan pitääkseen tyhjäkäynnin sopivana. Sen toimimattomuus ei estä normaalia tehokäyntiä eikä käynnistystä, mutta jos kone ei saakaan lisää ilmaa kierrosten laskiessa, silloin se sammuu.

Julkaistu: 4.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.