Tuulilasi

Focuksen ruostesuojaus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei! Omistan vuosimallia 2001 olevan viisiovisen hatchback Focuksen. Haluaisin ruostesuojata sen tervalla ja pellavaöljyllä, koska se on jo niin paljon ajettu ja ruosteinen, ettei sitä kannata ruiskuttaa oikeilla aineilla. Pikkuruostetta löytyy sieltä ja täältä. Miten takapyöränkoteloissa olevat huovat saa pois rikkomatta niitä? Suositteletko huopien vaihtamista muovilokareihin, ja myydäänkö ko. lokareita valmiina focuksiin sopivina ja missä? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kannattaakohan Focukseen sitten enää haaskata niin jaloja tuotteita kuin tervaa ja pellavaöljyä, jos sitä ei kannata suojata sellaisilla aineilla, jotka suojaisivat tehokkaasti?

Auto kyllä kannattaa suojata nimenomaan oikeilla aineilla, koska ne toimivat paremmin. Vuodenaika vain ei ole nyt suojaukselle otollinen, jos käytössä ei ole lämmintä ja kuivaa tilaa.

Levitetään ruosteetta estämään mitä tahansa, tärkein sääntö on, että suojattavan pinnan tulee olla kuiva, eikä siinä saa olla irtoruostetta. Toki paras olisi, jos siinä ei olisi kiinteätäkään ruostetta. Ruosteen poistamiseen paras konsti on tietenkin hiekkapuhallus, mutta se on kovin työläs ja tulee sen takia helposti kalliiksi. Teräsharjallakin saa irtoruostetta mukavasti pois.

Ruostuneeseen pintaan on viisainta suihkuttaa kotelosuoja-ainetta, jota voi vielä tarpeen vaatiessa ohentaa liuottimella. Se tunkeutuu ruosteen sekaan ja muodostaa hyvän tartuntapinnan. Kun koteloaine on kuivahtanut, kulutukselle alttiisiin osiin on hyvä suihkuttaa kulutusta kestävää alustasuoja-ainetta.

Ne Fordien ruostutushuovat ovat kiinni pienillä peltiin kiinnitetyillä kiinnikkeillä, jotka sieltä kyllä löytyvät. Ne irtoavat joko ruuvaamalla tai ruuvitaltalla. Kiinnikkeissä saattaa olla keskellä pieni tappi, joka voidaan kammeta ulos. Sen tehtävä on levittää kiinnikkeen siivekkeitä. Kun tappi on saatu pois, siivekkeet painuvat kasaan, ja kiinnike irtoaa. Huopien kunnolla irrotuksen jälkeen ei ole merkitystä, sillä ei niitä kannata laittaa takaisin.

Muoviset Lokari-sisälokasuojat maksavat Focukseen vähän yli satasen pari, ja ne olisi pitänyt laittaa autoon jo uutena. Äänieristys tuo hintaan lisää vähän toista kymppiä. Ne voi hankkia lähimmästä ruosteenestoliikkeestä. Lisätietoja löytyy Leo Laine Oy:n nettisivuilta osoitteesta www.lokari.fi

Julkaistu: 30.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.