Tuulilasi

Etusuuntavalot näkyivät autoissa ennen paremmin.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyään kun etusuuntavalo  eli  etuvilkku on  sijoitettu lähelle  jatkuvasti palavaa ajovaloa samaan umpioon  on sen havaittavuus usein  huono.  Aikaisemmin etuvilkku oli  etäällä ajovalosta, esimerkiksi etupuskurissa ja se oli helppo havaita.   Liikenteessä nopea mutta varma havaittavuus on tärkeää ja lisää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo on totisen totta, mutta kun viisaat herrat ECE:ssä ovat vääntäneet Euroopalle yhteisiä ajoneuvomääräyksiä, tuollaiseen asiaan ei ole kiinnitetty huomiota. Niinpä suuntavalo saa olla kirkkaiden valojen yhteydessä, eikä asiaan tule kovin helpolla muutosta.

Toisaalta on kyllä aika lailla yhdentekevää, näkyykö vilkku vai ei. Monet jättävät kokonaan käyttämättä vilkkua, eikä siihen vilkun näyttämiseen kannata luottaa. Jos päätietä ajava laittaa vilkun oikealle, ei kannata lähteä sivutieltä eteen. Jos pamahtaa, niin sivutieltä tulevaon syyllinen.

Kaveri kertoi juuri eilen, kuinka hän vuosia sitten ajoi moottoripyörällä, ja edellä hissutteli Lada, joka laittoi risteyksen kohdalla vilkun oikealle. Kun hän lähti ohittamaan autoa, se kääntyikin äkkiä jyrkästi vasemmalle, siinä oli jokin pihatie. Kaveri pamautti prätkällään auton vasempaan takaoveen. Onneksi säilyi hengissä eikä edes loukkaantunut pahasti.

Julkaistu: 25.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.